Motion till riksdagen
2016/17:3032
av Per Åsling (C)

En förenklad företagsbeskattning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om införande av förenklade skatteregler för enskilda näringsidkare och fysiska delägare i handelsbolag och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Landets största småföretagargrupp är de enskilda näringsidkarna. Det finns även ganska många handelsbolag som ägs av fysiska personer. Eftersom de även utgör landets minsta företag är det av stor vikt att beskattningsreglerna är så enkla som möjligt.

Utredningen Förenklade skatteregler (SOU 2014:68) föreslog i oktober 2014 bland annat stora förenklingar i denna företagargrupps skatteregler. Huvuddragen i dessa förslag kan beskrivas som en ny och reformerad neutral företagsbeskattning med förenklingar bl.a. i reglerna om räntefördelning, periodiseringsfond och expansionsfond. Lagregler som Lagrådet betecknat som så komplicerade att det är på gränsen till det acceptabla.

Förslaget bereds nu i Regeringskansliet. Centerpartiet har tidigare fört fram att utredningens delförslag om slopande av skogskonto inte ska genomföras. Utredningen har inte i tillräckligt hög grad tagit hänsyn till de särskilda omständigheter som utmärker verksamhet inom jord- och skogsbruket. Det innebär att förslaget behöver omarbetas men förändrar inte det faktum att huvuddragen i den reformerade företagsbeskattningen har stora förtjänster, inte minst ur förenklingssynpunkt.

Utredningen om översyn av de s.k. 3:12-reglerna presenterar i november sitt förslag om reformering av motsvarande regler för de som valt att driva sitt företag genom ett aktiebolag (fåmansföretag). Det kommande förslaget kan förväntas minska dagens stora möjligheter till inkomstomvandling och därmed bli mer neutralt jämfört med de enskilda näringsidkarnas.

Centerpartiet anser att det är angeläget att de nya 3:12-reglerna samordnas med Företagsskattekommitténs förslag om minskat ränteavdrag och sänkt bolagsskatt. Det är även mycket viktigt att Skatteförenklingsutredningens förslag genomförs och samordnas med de kommande reglerna för aktiebolag (fåmansföretag).

 

 

Per Åsling (C)