Motion till riksdagen
2016/17:3024
av Per-Ingvar Johnsson (C)

Ansvar för avlidna personer


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att det finns ett behov av att göra en översyn av gällande lagstiftning för att kunna kräva ersättning från dödsbon för bårhuskostnader på grund av fördröjningar av begravningar som orsakas av dödsbon och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Landsting och kommuner har ett delat ansvar för avlidna. Det gäller även bårhusverksamheten. Ibland förekommer det att dödsbodelägare inte kommer överens om formerna för begravningen och när denna ska ske. Det innebär att den avlidne kan ligga kvar på bårhus i 6–12 månader. I Skåne har beslutats att kommunerna ska betala för dessa kostnader, när det gäller regionens bårhus.

Nuvarande lagstiftning ger inte rätt att ta ut ersättning från dödsbo på grund av ”överliggning” på bårhus. Det är inte rimligt att skattebetalarna ska stå för de extra kostnader som landsting och kommuner åsamkas, på grund av att dödsboet inom sig inte är överens så att begravning kan ske inom den i normalfall i lagstiftningen fastställda tiden på en månad efter dödsfallet.

En ändring av lagstiftningen behövs så att landsting och kommuner ska kunna ta ut ersättning från dödsbon för de extra kostnader som uppkommer vid förvaring av avlidna på bårhus längre tid än en månad.

 

 

Per-Ingvar Johnsson (C)