Motion till riksdagen
2016/17:3020
av Per Lodenius och Per-Ingvar Johnsson (båda C)

Plats för idrott redan i planarbetet för nybyggnation


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att snarast se över hur idrott kan ges mer utrymme i samband med nybyggnation och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige har historiskt sett haft en god tillgång till idrottsanläggningar och idrottsmiljöer, vilket har möjliggjort den breda och framgångsrika idrottsrörelsen. På 2000-talet har befolkningsökningen skjutit i höjden och då har byggandet av idrottsytor inte hängt med i samma takt. Vid nybyggnation i de snabbt växande städerna är det lätt hänt att just idrottsanläggningar och ytor för idrott inte har prioriterats i samband med planprocessen och byggandet.

Riksidrottsförbundet har uppmärksammat detta och pekar på att det i 2 kap. plan- och bygglagen (PBL) bland annat står att ”Vid planläggning enligt denna lag ska hänsyn tas till behovet av att det inom eller i nära anslutning till områden med sammanhållen bebyggelse finns … 4. lämpliga platser för lek, motion och annan utevistelse …”.

Vad som här saknas är idrotten då man utifrån denna skrivning ofta fokuserar på lekplatser, uteytor för skolor och förskolor liksom gång- och cykelvägar. Specifika ytor och rum för idrottsutövande, både spontanidrott och föreningsdriven idrott glöms ofta bort i planeringen vid större byggnationer. Ofta hänvisar man då istället till idrottsplatser längre bort, vilket kraftigt minskar tillgängligheten för många.

Istället bör det ses över hur plats för idrott kan vara en del redan i planprocessen vid nybyggnation, bland annat hur idrott tydligare kan skrivas in i PBL. Samtidigt bör också Boverket få ett uppdrag att ta fram en vägledning för hur man kan säkerställa att idrottsanläggningar och idrottsmiljöer kommer att finnas lättillgängliga i nära anslutning till, eller i, bostadsområden.

 

Per Lodenius (C)

Per-Ingvar Johnsson (C)