Motion till riksdagen
2016/17:3019
av Per Lodenius och Per-Ingvar Johnsson (båda C)

Lättläst svenska i statens offentliga utredningar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att säkerställa att offentliga utredningar (SOU) alltid ska innehålla en sammanfattning på lättläst svenska och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Utredningar är en viktig del av den demokratiska processen som föregår beslut om de nya lagar vi tar i Sveriges riksdag. I Statens offentliga utredningar (SOU) finns en sammanfattning på engelska, vilket är rimligt. Det ökar tillgängligheten och möjliggör för personer utanför det svenska språket att ta del av slutsatserna och förslagen från utredaren.

Lika naturligt vore det att göra SOU tillgängliga för personer som har svårigheter att tillgodogöra sig innehållet på den skrivna svenskan som kännetecknar utredningarna. En sammanfattning på lättläst svenska borde vara en lika naturlig del av en utredning som en sammanfattning på engelska.

Exempelvis så har under våren 2016 tre stycken utredningar som på olika sätt berört medborgardemokratin avlämnats och är nu föremål för remissbehandling. De tre utredningarna vi här syftar på är ”EU på hemmaplan”, ”Palett för ett stärkt civilsamhälle” samt ”Låt fler forma framtiden”. Det är utredningar med förslag som berör alla medborgare och det är därför anmärkningsvärt att utredningarna inte presenterar sina förslag med en sammanfattning på lättläst.

Tillgänglighet är ett viktigt politiskt mål och rätten att delta i det demokratiska samtalet ska omfatta alla. Demokrati förutsätter att alla ges möjlighet att delta på sina villkor. Det är rimligt att all relevant offentlig information, som riktar sig till medborgarna, också ska publiceras på lättläst svenska. Det är viktigt för många grupper som exempelvis personer med intellektuell funktionsnedsättning och nya svenskar med ett annat modersmål.

För att säkerställa att det statliga utredningsväsendet i framtiden blir mer tillgängligt bör därför alla offentliga utredningar, på samma sätt som gäller engelsk sammanfattning, presentera sina förslag och slutsatser också på lättläst svenska. Det är viktigt för att bredda det demokratiska samtalet och ge fler möjlighet att ta del av och ge sitt svar på viktiga statliga utredningar.

 

 

Per Lodenius (C)

Per-Ingvar Johnsson (C)