Motion till riksdagen
2016/17:3016
av Per Lodenius och Helena Lindahl (båda C)

Rättsligt skydd för ledarhundförare


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i lagen om tillgänglighet införa ett rättsligt skydd för ledarhundförare i syfte att de ska kunna röra sig fritt i samhället med sin ledarhund och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Ledarhunden är för många synskadade skillnaden mellan isolering och möjligheten att röra sig i samhället. Idag finns runt 300 ledarhundar i Sverige. Dessa får vistas i många lokaler och miljöer som andra hundar inte får vara i. Det gäller offentliga lokaler liksom i de delar av kollektivtrafiken där pälsdjur annars inte är tillåtna.

Livsmedelsverket har dessutom gett tillstånd till att använda ledarhunden i mataffärer och restauranger. Dock under förutsättning att verksamhetens föreståndare ger sitt medgivande. Något som inte alltid är självklart och ofta beror på okunskap. Men även i andra lokaler som sjukhus, gym och teatrar kan den synskadade med sin ledarhund bli stoppade. Ofta är argumentet att man vill skydda allergiker.

Man kan dock konstatera att pälsdjursallergener finns i princip överallt där människor finns. Det tillskott av allergener ledarhunden bidrar med är i detta fall litet. Ledarhunden är däremot en förutsättning för att den synskadade överhuvudtaget ska kunna ta sig till den aktuella lokalen.

I många länder är det en rättighet att få ta med sig ledarhunden. En rättighet som också bör införas i Sverige. Därför bör det i lagen om tillgänglighet införas en rättighet för synskadade med ledarhund att fritt få föra med sig ledarhunden utan att behöva argumentera och motivera detta vid varje enskilt tillfälle.

 

 

Per Lodenius (C)

Helena Lindahl (C)