Motion till riksdagen
2016/17:3012
av Anders Hansson m.fl. (M)

Strandskydd


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om strandskyddet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Strandskyddet är en viktig del i bevarandet av Sveriges natur – och fritidsliv. Reglerna som underbygger det svenska strandskyddet har funnits i olika former och infördes redan under 1950-talet. I takt med att samhället utvecklats har strandskyddet gradvis anpassats till samtidens förutsättningar. Strandskyddet är till för att allmänheten ska ha tillgång till stränder för sitt friluftsliv samt att bevara goda livsvillkor för djur och växter i de strandnära områdena. Regeringen presenterade våren 2014 en övergripande strandskyddsproposition med syftet att strandskyddet skulle anpassas bättre till lokala och regionala förhållanden. Det är kommunerna som anger var man kan tänka sig lämna dispens för strandskyddsregler i sina detaljplaner. Dock har länsstyrelsen en möjlighet att överpröva dessa ställningstaganden. Det har visat sig att länsstyrelserna i vårt land gjort olika bedömningar beträffande strandskyddet.

Tyvärr har inte de nya reglerna lett till den differentiering som många hoppades på. Tvärtom upplevs det ha blivit mycket strängare regler på de flesta ställen. Det som efterfrågas av kommunerna är att dessa skall ges ett verkligt större inflytande. Vidare att naturliga avgränsningar som vägar, järnvägar m.m. även borde få utgöra gräns för strandskyddet. Det måste också ges ökade möjligheter att förtäta en befintlig bebyggelse. Kommuner med stora områden som begränsas av strandskyddsregler måste kunna ges en möjlighet själv att bland dessa områden göra en prioritering var det trots allt skulle vara möjligt att bygga. I annat fall blir det en ”död hand” över stora områden i dessa kommuner och de får svårt att utvecklas.

För att bidra till landsbygdsutveckling torde det inte vara orimligt att kommuner får större makt över beslutsprocessen och att tillämpningen av strandskyddsreglerna blir mera anpassad till verkliga förhållanden.

 

 

Anders Hansson (M)

 

Tobias Billström (M)

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Olof Lavesson (M)

Maria Malmer Stenergard (M)

Gunilla Nordgren (M)

Patrick Reslow (M)

Ewa Thalén Finné (M)

Hans Wallmark (M)

Boriana Åberg (M)

Anette Åkesson (M)

Thomas Finnborg (M)