Motion till riksdagen
2016/17:2981
av Helena Lindahl och Anders Åkesson (båda C)

Ersättningsnivån på de lägsta pensionerna


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över ersättningsnivåerna för de människor som har de lägsta pensionerna och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Mer än var tionde person över 65 år i Sverige lever under EU:s gräns för låg ekonomisk standard. Det betyder att de har mindre än totalt 11 800 kronor att röra sig med i månaden efter skatt. Enligt nya beräkningar från Pensionsmyndigheten ökar antalet äldre som har en inkomst under EU:s fattigdomsgräns. Det betyder i realiteten 231 500 personer vilket kan jämföras med 225 000 personer 2014.

De flesta av alla de som lever under EU:s fattigdomsgräns är kvinnor och en betydande orsak är att många av dessa jobbat deltid, haft visstidsanställningar och arbetat i låglöneyrken. Enligt regeringen så har fattigdomen bland äldre ökat mer än i andra åldrar och mellan åren 1975 och 2014 har den i princip tredubblats för pensionärer över 75 år.

För att stävja detta måste det göras en översyn av de lägsta pensionerna för att så snabbt det är möjligt komma till rätta med ersättningsnivåerna till de pensionärer som har det sämst ställt. Annars är risken att det blir än fler som i framtiden inte kommer att kunna leva på sin pension.

Detta bör ges regeringen till känna.

 

Helena Lindahl (C)

Anders Åkesson (C)