Motion till riksdagen
2016/17:2976
av Helena Lindahl och Per Åsling (båda C)

Vattenfalls ägardirektiv


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att det i Vattenfalls ägardirektiv bör göras ett tillägg om bolagets samhällsansvar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

En stor del av den förnybara energin i Sverige kommer från vattenkraften i norr. Den produceras lokalt, men är en av de viktigaste förutsättningarna för hela Sveriges gemensamma välstånd.

Bara i Jokkmokks kommun finns elva vattenkraftsanläggningar och en av dessa är Harsprånget som är Sveriges största. Trots att denna lilla kommun bidrar med så stora värden till landet Sverige så tillhör de landets fattigare. Därför är det också provocerande att Vattenfall nu flaggar för att outsourca drygt 40 jobb på Vattenfall Accounting i Jokkmokk. Det skulle vara ett hårt slag mot kommunen och motsvarar cirka 7 000 arbetstillfällen i Stockholms kommun. När man gör denna jämförelse får man perspektiv på effekten av det beslut som bolaget Vattenfall kan komma att ta.

De flesta som jobbar på Vattenfall Accounting i Jokkmokk är kvinnor och många av deras respektive veckopendlar för att jobba i någon gruva. Om Vattenfall lägger ned den administrativa verksamheten i Jokkmokk är det mycket troligt att hela familjer väljer att lämna området. Det skulle innebära ett ännu större slag mot kommunen och dess ekonomi.

Det är inte acceptabelt att ett statligt bolag, som dessutom har så stora tillgångar i området, inte tvekar att flytta arbetstillfällen därifrån. Det utan något som helst samhällsansvar.

Frågan om samhällsansvar gäller även orten Vuollerim som ligger i samma kommun. Här finns Europas längsta torrlagda vattenfåra – 17 kilometer lång. Så har det varit sedan 60-talet då Kungliga Vattenfallsstyrelsen (idag Vattenfall AB) byggde en underjordisk tunnel för att leda allt vatten från Lilla Luleälv till Stora Luleälv. Denna ersatte den naturliga vattenvägen och ända sedan dess släpps inget vatten längs den 17 km långa torrfåran ner till Vuollerim och Porsi kraftverk.

Lokalbefolkningen längs Lule älvdal har sedan utbyggnaden kämpat för att återfå en liten mängd vatten, ”miljötappning”, i torrfåran i Lilla Luleälv, men Vattenfall har nekat trots att möjligheten finns och trots att man en gång i tiden lovade att ta hänsyn till bygd, näringar, naturvärden och befolkning, båtplatser och fiskerätter.

Här vägrar Vattenfall att hålla det man tidigare lovat och tar inte sitt samhällsansvar. Det missgynnar såväl bygdens ekonomi med fisketurismens alla möjligheter som den biologiska mångfalden.

Vi anser att Vattenfall i högre grad borde ta ett samhällsansvar och föreslår att detta skrivs in i bolagets ägardirektiv.

Detta bör ges regeringen till känna.

 

 

Helena Lindahl (C)

Per Åsling (C)