Motion till riksdagen
2016/17:2968
av Olof Lavesson m.fl. (M)

Länsstyrelsen som överklagandeinstans


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att länsstyrelsen ska tas bort som överklagandeinstans och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regleringsbreven till länsstyrelserna ska peka ut bostadsbyggande som en prioriterad uppgift och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Bostadsbyggandet i Sverige har sedan början av 1990-talet legat lågt. I Sverige byggs det över tid ungefär hälften av vad som byggs i övriga OECD-länder. Lågt bostadsbyggande har varit särskilt kännbart under finanskrisen, även om vi nu ser ett ljusare läge och Boverket uppskattar byggandet till att uppgå till runt 60 000 lägenheter. Detta är emellertid inte tillräckligt, utan prognosen är att det behövs 710 000 nya lägenheter till 2025.

För att öka bostadsbyggandet krävs mer byggklar mark. För att nå detta krävs en fortsatt satsning på regelförenklingar, bland annat av plan- och bygglagen, och snabbare processer i rättssystemet, allt för att minska tiden från idé till färdig bostad. Ett steg för att snabba upp överklagandeprocessen är att länsstyrelsen helt tas bort ur processordningen så att bygglov överklagas direkt till mark- och miljödomstolen.

Det handlar även om länsstyrelsernas syn på bostadsbyggande. Länsstyrelsen i Skåne är speciellt negativ till byggande av nya bostäder på jordbruksmark, vilket påverkar stora delar av Skåne, där tätorterna finns just på jordbruksmark.

Konsekvenserna av Länsstyrelsen i Skånes ställningstagande medför att framtagande av detaljplaner i Skåne fördröjs eller uteblir, vilket ju är orimligt då vi har behov av fler bostäder i en region med hög inflyttning. Om detta inte får en lösning till bostadsbyggandets favör kommer Skåne hamna i samma orimliga situation som Stockholmsområdet, med extrem bostadsbrist och ökande bostadspriser.

För att förändra länsstyrelsernas syn på bostadsbyggande måste regeringen i regleringsbreven ge samtliga länsstyrelser direktiv om att bostadsbyggande är en prioriterad uppgift och som inte får hindras om det inte föreligger synnerliga omständigheter.

 

 

Olof Lavesson (M)

 

Hans Wallmark (M)

Anders Hansson (M)

Tobias Billström (M)

Maria Malmer Stenergard (M)

Boriana Åberg (M)

Thomas Finnborg (M)

Patrick Reslow (M)

Anette Åkesson (M)

Gunilla Nordgren (M)

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)