Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa sommartid året om och tillkännager detta för regeringen.
1916 försökte Sverige införa sommartid. Det gick inte så bra. Experimentet lades ner. 1980 infördes det igen och har stannat sedan dess. I delar av Asien, Australien, Sydamerika och Afrika ställer man inte om klockan. Ryssland har slutat ändra klockan mellan normaltid och sommartid eftersom det har så negativa effekter. Tanken var från början att bättre utnyttja den ljusa delen av dygnet som träder i kraft under sommaren. I de nordiska länderna gör det dock inte lika stor skillnad vilket också varit en stor del i kritiken från svenskt håll.
Omställningen innebär att ett stort antal svenskar får störd dygnsrytm. Det kan låta lite obekvämt men också ofarligt. Men enligt flera studier kan det vara direkt livshotande. Det man ser i undersökningar är att ändra tiden mellan normaltid och sommartid leder till att hjärtinfarkter ökar, sämre sömn vilket leder till försvagat immunförsvar och svårigheter med koncentrationen. Det leder i sin tur till ökad risk för arbetsplatsolyckor och att man blir farligare bakom ratten.
För de allra flesta så är tidsomställningen något man kan hantera, men för deprimerade personer och personer med hjärtfel kan den här övergången vara farlig. Småbarn och deras föräldrar brukar ha en besvärlig tid i anslutning till övergången. Det kan ta flera veckor innan den biologiska klockan anpassat sig. Med sommartid året om så skulle vi få ljusare eftermiddagar även under vinterhalvåret. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Annika Qarlsson (C) |
Ulrika Carlsson i Skövde (C) |