Motion till riksdagen
2016/17:2956
av Per-Ingvar Johnsson (C)

Rekryteringsverkets planer på att flytta kontoret i Kristianstad till Malmö


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att den av Rekryteringsverket planerade flyttningen av dess kontor i Kristianstad till Malmö ska stoppas och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Rekryteringsverket har nyligen offentliggjort planer på att flytta sitt kontor i Kristianstad till Malmö. Planerna berör 16 personer anställda i Kristianstad och ett mycket stort antal ungdomar från södra Sverige, som testas för grundläggande militärutbildning och polisutbildning. De senaste åren har ca 3 000 sådana tester utförts i Kristianstad. Flyttningen är planerad att ske 1 januari 2018.

Jag anser att Rekryteringsverkets planer på att flytta sitt kontor i Kristianstad till Malmö uppenbart strider mot de av regeringen uttalade ambitionerna att flytta statliga myndigheters verksamhet från storstäderna till andra delar av landet.

För sitt upptagningsområde södra Sverige är Kristianstad avståndsmässigt närmre för flertalet än Malmö. Kristianstad har goda tåg- och bussförbindelser till övriga Skåne och södra Sverige i övrigt. I Kristianstad finns den personal som behövs för verksamheten och goda möjligheter till den utökning av lokaler och personal som kan behövas vid ett beslut om återinförande av en allmän mönstring och värnplikt. Regeringen bör därför stoppa den av Rekryteringsverket planerade flyttningen.

 

 

Per-Ingvar Johnsson (C)