Motion till riksdagen
2016/17:2949
av Eskil Erlandsson m.fl. (C)

Återbetalning av elskatt


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att omläggningen av återbetalning av elskatt inte genomförs och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Regeringen föreslår i budgetpropositionen åtgärder som ökar regelkrånglet för småföretagare. Detta står i direkt konflikt med den starka politiska ambitionen att minska regelbördan för företag så att företagarna kan ägna sig åt att utveckla sina verksamheter och skapa fler jobb. Regeringen som har målet att Sverige ska ha den lägsta arbetslösheten inom EU lägger alltså fram förslag som motverkar en jobbskapande politik.

Förslaget att slopa den inarbetade modellen med nedsättning av elskatt på faktura mot ett system med återbetalning av skatt i efterhand är ett tydligt exempel på onödigt regelkrångel. Förutom ökat arbete med ansökningar om återbetalning för en mängd företag, ofta små företag utan särskilda administrativa resurser, leder förslaget till märkbart försämrad likviditet för berörda företag. Detta blir särskilt fallet vid årsvis återbetalning men effekten kan vara betydande även vid kvartalsvis återbetalning. För många företag inom exempelvis växthusnäringen är utgifterna för energi höga under vinterhalvåret medan försäljningsintäkterna infaller senare. Denna förskjutning mellan kostnader och intäkter som ligger i en säsongsberoende produktion förvärras med det nya systemet att hantera nedsättningen av elskatten. För ett växthusföretag som förbrukar 2 miljoner kWh el innebär regeringens förslag att ett elskattebelopp om cirka 580 000 kr kommer att belasta företagets ekonomi under ett antal månader beroende på om kvartalsvis eller årsvis återbetalning tillämpas.

Systemet med nedsatt skatt på energi för konkurrensutsatta näringar syftar till att svenska företag ska ha rimliga konkurrensvillkor med kollegor i andra länder. Förslaget om att övergå till en modell med återbetalning av skatt i efterhand värnar denna viktiga princip. Men totalt sett leder förslaget till en ökad administrativ börda för berörda företag. Dessutom försämras likviditeten för de företag som tvingas ligga ute med elskatten till dess återbetalning sker. Därför innebär förslaget en försämring av svenska företagares villkor jämfört med omvärlden.

Förslaget om återbetalning av elskatt bör ändras och den tidigare modellen med nedsatt skatt på faktura fortsatt tillämpas för energiintensiv verksamhet.

 

 

Eskil Erlandsson (C)

 

Kristina Yngwe (C)

Rickard Nordin (C)