Motion till riksdagen
2016/17:2916
av Markus Wiechel (SD)

Bullerreglering och icke hälsovådliga störningar


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om icke hälsovådliga störningar och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om bullerregleringar och tillkännager detta för regeringen.

Icke hälsovådliga störningar

Flera ansökningar om bygglov avslås på grund av störningar som inte går att beteckna som hälsovådliga. Det handlar alltså om avslag i bygglovsärenden trots att den sökande godtar och är fullt medveten om befintliga störningar. Kommunen i fråga riskerar nämligen krav på åtgärder mot de aktuella störningarna i ett senare skede.

Även vid ett ägarbyte där bygglov redan har godkänts kan det uppstå problem trots att fastigheten har exponerats för en icke hälsovådlig störning som de ursprungliga ägarna godtagit. Såväl personer som ansöker om bygglov som förvärvar en bostad har ett eget ansvar för deklarerade och uppenbara störningar den aktuella bostaden är exponerad för. Av den anledningen är det orimligt att i efterhand ställa krav på kommunen eller annan instans.

Reglerna för bygglov måste ändras för att uppenbara icke hälsovådliga störningar i anslutning till fastigheten i framtiden ska tillåtas. Detta bör ligga på den bygglovssökandes ansvar snarare än någon annans. Den eventuella störningsbelastningen bör föras in i ett belastningsavtal som framöver följer med fastigheten och detta bör gälla alla framtida köpare av fastigheten. En person som förvärvar en fastighet ska aldrig i efterhand ha möjligheten att komma med krav på åtgärder mot störning eller verksamhet som redan vid förvärvandet låg för handen.

Bullerreglering

Det finns idag hinder att bygga i vissa områden på grund av höga bullernivåer, i många fall vid vattennära områden som skulle kunna vara mycket attraktiva och alltför strikta regler riskerar stoppa nybyggnation. Det bör vara samma krav på buller och inte skilja sig beroende på vilken källa det är – därmed bör buller regleras i samma författning. Boverket bör ha ansvaret för bullerreglering och genom att olika hushåll kan bullerdeklareras ska hushåll själva få ansvara för bullerfrågan så att bedömningen av boendemiljön lämnas till konsumenterna.

 

Markus Wiechel (SD)