Motion till riksdagen
2016/17:2912
av Anders Forsberg m.fl. (SD)

Utgiftsområde 23 Areella näringar, landsbygd och livsmedel


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen anvisar anslagen för 2017 inom utgiftsområde 23 Areella näringar, landsbygd och livsmedel enligt förslaget i tabell 1 i motionen.

Motivering

Sverigedemokraterna är ett socialkonservativt parti med nationalistisk grundsyn som betraktar värdekonservatism och upprätthållandet av en solidarisk välfärdsmodell som de viktigaste verktygen i byggandet av det goda samhället. Partiets övergripande mål är att formera en demokratisk, politisk rörelse som slår vakt om den gemensamma nationella identitet som har utgjort grunden för framväxten av välfärdsstaten och vårt lands fredliga och demokratiska utveckling.

Sverigedemokraterna eftersträvar ett försiktigt framåtskridande som baseras på varsamhet, eftertanke och långsiktigt ansvarstagande. Vi eftersträvar ett demokratiskt, jämställt och miljövänligt samhälle där alla medborgare skyddas av, och är lika inför, lagen. Genom att kombinera frihet och trygghet, individualism och gemenskap hoppas vi kunna skapa ett folkhem som i så hög grad som möjligt är präglat av trygghet, välstånd, demokrati och en stark inre solidaritet.

Sverigedemokraterna står fritt från såväl socialismens som liberalismens ekonomiska teorier och kan därför inta ett pragmatiskt och verklighetsanpassat förhållningssätt i ekonomiska frågor. Förutsatt att det kan gagna Sverige och dess medborgare är vi öppna för samtal, diskussioner och samarbeten med alla andra partier.

I vår höstbudget stakar vi ut våra viktigaste visioner för de kommande åren. Vi visar att det inte måste finnas någon motsättning mellan ekonomisk tillväxt och sysselsättning å den ena sidan och allmän välfärd, trygghet och socialt ansvarstagande å den andra.

För Sverigedemokraterna handlar landsbygd om att ge goda förutsättningar för människor som lever, bor och verkar där. Med detta sagt så kan vi inte nog betona att Sverige utgör en helhet och vi tror att det som är bra för landsbygden är bra för hela landet.

Det har blivit allt svårare att bo och tjäna sitt uppehälle på landsbygden. Många unga människor ser sig tvingade att söka sig till de större städerna, trots att man inget hellre vill än att stanna kvar i sin hembygd. Det är idag alldeles för svårt att driva och utveckla företag på landsbygden.

En sverigedemokratisk landsbygdspolitik har sin utgångspunkt i lönsamt jordbruk och skogsbruk. Dessa näringar ger upphov till långa förädlingskedjor och stimulerar företagsamhet, sysselsättning och ger skatteintäkter både till staten och kommunerna.

1:2 Insatser för skogsbruket

Enligt forskare på Sveriges lantbruksuniversitet finns en potential för ökat utnyttjande av skogens möjligheter, vilket kan generera tiotusental nya jobb, exportintäkter och dessutom energi. Dessutom håller det svenska skogsbruket världsklass i ett miljöperspektiv.

Skogsstyrelsen hanterar anslag för stöd till natur- och kulturmiljövårdsåtgärder inom skogsbruket och åtgärder för att anlägga och vårda ädellövskog. Medlen går även till att täcka utgifter för biotopskydd, naturvårdsavtal, upprättandet av renbruksplaner och till att medfinansiera skogsträdsförädling.

Sverigedemokraterna vill skjuta till ytterligare resurser för att kunna bistå med rådgivning kring natur- och kulturmiljövårdsåtgärder inom skogsbruket och åtgärder för att anlägga och vårda ädellövskog. Dessutom vill vi stödja arbetet med att registrera hittills okända forn- och kulturlämningar. Åtgärder för ökad röjning är också något vi vill prioritera.

1:5 Djurhälsovård och djurskyddsfrämjande åtgärder

Missförhållanden i landets djurparker har uppmärksammats de senaste åren. För att säkerställa att man lever upp till fastställda regelverk vill Sverigedemokraterna ge Jordbruksverket i uppdrag att genomföra en rikstäckande översyn och skjuter till extra resurser för detta ändamål.

1:7 Ersättningar för viltskador m.m.

Anslaget används för utgifter för att förebygga skada av vilt och ersättning för sådan skada. Flera av viltstammarna, varg och vildsvin bara för att ge ett par exempel, är onormalt stora vilket genererar ett behov att i första hand förebygga skador. Ökande utbetalningar till följd av viltskador kan också förutses.

1:12 Stödåtgärder för fiske och vattenbruk

Sverige har potential att bygga upp ett hållbart och omfattande vattenbruk. Vi har en utmärkt geografi för att bedriva små och stora vattenbruk i hav, sjöar och andra vattendrag, men relativt lite av de svenska vattenbruksprodukterna når de svenska konsumenterna. Samtidigt är importen av fiskprodukter för konsumtion till Sverige omfattande.

Det finns utan tvivel utrymme för en ökad andel svenska fiskeprodukter på den svenska marknaden, vilket dessutom skulle bidra till att stärka Sveriges självförsörjningsgrad gällande livsmedel.

Sverigedemokraterna vill bland annat stödja vattenbruket i enlighet med den handlingsplan för utveckling av svenskt vattenbruk, som tagits fram av näringen gemensamt med myndigheterna. Det handlar om åtgärder som förenklade regelverk, enklare miljötillståndshantering, samt i ett ekonomiskt perspektiv en ”sådd” i form av stöd exempelvis till forsknings- och avelsprogram.

1:14 Livsmedelsverket

Synen på livsmedelssäkerhet, antibiotikaanvändning, tillväxthormoner, djurtransporter och brutala djurhållningsformer och slaktmetoder skiljer sig ofta mellan Sverige och många andra EU-länder. Sverigedemokraterna vill stärka svensk livsmedelsproduktion, eftersom vi anser att det – förutom att det gynnar oss ekonomiskt – bidrar till kvalitet och insyn i produktionsförhållanden. Men i den mån vi importerar livsmedel måste konsumenten tillförsäkras trovärdiga kontroller.

Det kommer ständigt nya rapporter om livsmedelsbedrägerier, både avseende innehåll, djurslag eller direkt olämpliga tillsatser. Ett lika vanligt som oacceptabelt exempel på fusk är att märka om utländskt kött till svenskt.

Därför bör man förstärka och intensifiera arbetet med livsmedelskontroller, vilket Sverigedemokraterna finansierar med ett utökat anslag till Livsmedelsverket.

2:1 Djurvälfärdsersättning

Sverige är det enda landet i EU med lagstadgat beteskrav, vilket innebär att korna måste beta utomhus mellan 2 och 4 månader, beroende på klimat.

Bete ger korna bättre hälsa och möjlighet till naturligt beteende. Betande djur bidrar också till andra värden som exempelvis öppna landskap och biologisk mångfald. Sverigedemokraterna anser att det är i harmoni med våra ambitioner gällande djurvälfärd att kor ska beta utomhus sommartid, men vi kan inte heller blunda för att det innebär en konkurrensnackdel för bönderna i och med att arbete och kostnader tillkommer.

Vi vill därför införa en betesersättning på i storleksordningen 1000 SEK per mjölkko och år. För den enskilde näringsidkaren skulle det innebära en ekonomisk lättnad och en viktig åtgärd för att värdesätta vår svenska mjölkproduktion.

2:2 Höjd återbetalning av drivmedelsskatt jord- och skogsbruk

Skatt på bränsle är en viktig inkomstkälla för staten, men genom så kallad återföring av koldioxidskatt har vi, netto, en lägre skatt för lantbruk och skogsbruk. Problemet är att lantbruks- och skogsbruksföretag fortfarande betalar mer skatt på drivmedel än i våra grannländer, ett problem som uppmärksammat av flera aktörer.

Vid årsskiftet höjs dieselskatten med 17 öre per liter. Det finns ingen kompensation för jord- och skogsbruket i höstbudgeten. Regeringens föreslagna skattehöjning för dieselskatten innebär en ökad kostnad för jordbruket på cirka 45 miljoner kronor.

Vi i Sverigedemokraterna vill istället sänka skatten på drivmedel till den nivå som råder i Danmark, alltså cirka 0,60 SEK/liter. Svenska bönder konkurrerar på samma marknad som danska bönder och vi anser därför att det är rimligt att skattenivån är densamma. Detta är en relativt stor reform, men som definitivt innebär en ekonomisk lättnad för de enskilda lantbrukarna. I slutändan kommer vi också tjäna på att fler lantbruk kommer att kunna vara verksamma i Sverige.

 

Tabell 1 Anslagsförslag 2017 för utgiftsområde 23 Areella näringar, landsbygd och livsmedel

Tusental kronor

Ramanslag

Regeringens förslag

Avvikelse från regeringen (SD)

1:1

Skogsstyrelsen

402 982

 

1:2

Insatser för skogsbruket

321 540

+50 000

1:3

Statens veterinärmedicinska anstalt

120 483

 

1:4

Bidrag till veterinär fältverksamhet

106 283

 

1:5

Djurhälsovård och djurskyddsfrämjande åtgärder

14 933

+5 000

1:6

Bekämpande av smittsamma husdjurssjukdomar

124 349

 

1:7

Ersättningar för viltskador m.m.

52 778

+5 000

1:8

Statens jordbruksverk

603 563

 

1:9

Bekämpande av växtskadegörare

5 000

 

1:10

Gårdsstöd m.m.

6 498 000

 

1:11

Intervention för jordbruksprodukter m.m.

130 000

 

1:12

Stödåtgärder för fiske och vattenbruk

24 250

+25 000

1:13

Från EU-budgeten finansierade stödåtgärder för fiske och vattenbruk

179 000

 

1:14

Livsmedelsverket

317 491

+20 000

1:15

Konkurrenskraftig livsmedelssektor

145 160

 

1:16

Bidrag till vissa internationella organisationer m.m.

42 913

 

1:17

Åtgärder för landsbygdens miljö och struktur

3 495 431

 

1:18

Från EU-budgeten finansierade åtgärder för landsbygdens miljö och struktur

2 028 409

 

1:19

Miljöförbättrande åtgärder i jordbruket

79 830

 

1:20

Stöd till jordbrukets rationalisering m.m.

4 116

 

1:21

Åtgärder på fjällägenheter

1 529

 

1:22

Främjande av rennäringen m.m.

103 915

 

1:23

Sveriges lantbruksuniversitet

1 820 493

 

1:24

Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande: Forskning och samfinansierad forskning

565 776

 

1:25

Bidrag till Skogs- och lantbruksakademien

1 177

 

 

Nya anslag

 

 

2:1

Djurvälfärdsersättning

 

+338 000

2:2

Höjd återbetalning av skatt på diesel för jord- & skogsbruk

 

+1 565 000

 

Summa

17 189 401

+2 008 000

 

 

Anders Forsberg (SD)

 

Martin Kinnunen (SD)

Runar Filper (SD)