Motion till riksdagen
2016/17:2904
av Jonas Millard (SD)

Tolkkostnader vid domstolsförhandling


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda ett nytt system för tolkkostnader i enlighet med motionens intentioner, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Prislappen för tolkservice inom Sveriges domstolar uppgår idag till ca 65 miljoner kronor. Med detta, samt övriga kostnaderna inom ramen för driftkostnad, så kan vi konstatera att kostnadseffektiviseringen blir lika med noll när svaranden t.ex. uteblir vid tingsrättsförhandlingar.

På Sveriges domstolars hemsida, www.domstol.se, framgår att det idag är domstolarna själva som avgör om det finns behov av tolk vid en förhandling och också denna som betalar ersättning till tolken. Här skulle det gå att reformera och ge de svaranden i uppdrag att själva ombesörja sin egen tolk.

Det är rimligt att i de fall där svaranden är i behov av tolk, och när densamme inte dyker upp på förhandlingar och inte kan uppvisa giltig frånvaro, själv ersätter dessa kostnader.

Regeringen bör därför utreda hur ett nytt ersättningssystem för tolkkostnader kan se ut. Ett system som i praktiken innebär att det framförallt är den svarande som ska täcka dessa kostnader, men som samtidigt garanterar att tolkar inte riskerar bli utan ersättning för sina arbetsinsatser.

 

 

Jonas Millard (SD)