Motion till riksdagen
2016/17:2888
av Gunilla Nordgren (M)

Stärk äganderätten


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att stärka äganderätten och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det är mycket viktigt att vi skyddar och bevarar vår natur och en biologisk mångfald samt att vår natur och stränder har hög tillgänglighet för alla. Samtidigt är den enskilda äganderätten skyddad i grundlagen genom regeringsformen 2 kap. 15 §, och i europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna (EKMR).

Skyddet för enskild egendom kan dock inskränkas om det är i det allmännas intresse. Omfattningen av sådana inskränkningar begränsas då av proportionalitetsprincipen, vilken i och med att EKMR 1995 inkorporerades i svensk lag ska beaktas vid all lagtillämpning i Sverige.

Proportionalitetsprincipen innebär att det ska göras en intresseavvägning, en avvägning mellan å ena sidan det allmännas intresse och vad det allmänna vinner och å andra sidan den enskildes intresse och vad den enskilde förlorar, samt en bedömning om utfallet är rimligt. En inskränkning av den enskildes rätt får inte vara mer inkräktande eller långtgående än vad syftet fordrar.

Strandskyddet är ett exempel på en inskränkning av en markägares rådighet över sin mark. I arbeten med utökade strandskyddsområden rådgörs det sällan med den som äger marken. Beslut fattas av länsstyrelsen som endast meddelar sitt beslut genom att annonsera en kungörelse i Post och Inrikes tidningar. Det är sedan upp till markägaren att påvisa att särskilda intressen inte föreligger och därmed få dispens från utökat strandskydd.

Det finns även exempel där skogsägare förbjuds avverka sin skog för att det finns rödlistad växt, svamp eller rödlistad fågel i området. Ingen ersättning ges till markägaren som drabbas av en betydande sänkning av värdet på sin mark.

Vi ska värna och skydda vår natur men det är också väsentligt att vi värnar om den enskilda äganderätten.

En stärkt äganderätt skulle sedan kunna konkretiseras genom följdändringar i bestämmelser om strandskydd, avverkningsförbud, genomförande av vattendirektiv och andra inskränkningar i äganderätten. Det skulle vara till gagn för såväl den enskilde som för näring och natur.

 

 

Gunilla Nordgren (M)