Motion till riksdagen
2016/17:2875
av Lawen Redar (S)

Begränsa vinstuttaget av allmännyttan


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att begränsa vinstuttaget av allmännyttan och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Under den förra regeringen gjordes lagändringen som gjort det möjligt för kommunerna att ta ut överskott ur allmännyttan och använda till investeringar i kommunens andra områden istället. Visserligen innebär lagändringen en del begränsningar för hur stor del av vinsten som ett bostadsbolag får lämna till kommunen. Värdeöverföringen får under ett räkenskapsår inte överstiga ett belopp som motsvarar statslåneräntan plus en procentenhet av bolagets aktiekapital. Kommunen får dock ta över hela bostadsbolagets vinst om pengarna ”främjar integration och social sammanhållning eller åtgärder som tillgodoser bostadsbehovet för personer som kommunen har ett särskilt ansvar för”.

Detta medför att pengar som skulle använts till nybyggnation och underhåll av redan befintliga fastigheter eftersätts. Inte minst framgår det av underhållsbehovet och upprustningsbehovet av miljonprogrammet. Vinstuttaget av allmännyttan bör därför begränsas.  

Under 2013 planerade Stockholms kommun att ta ut all vinst ur de tre allmännyttiga bostadsbolagen för att använda till kommunens investeringar på andra områden istället. Det uppskattades att ett sådant uttag skulle motsvara 3 900 kronor per hyresgäst.

 

 

Lawen Redar (S)