Motion till riksdagen
2016/17:2872
av Anders Forsberg (SD)

Traditionell arkitektur


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Boverket bör få i uppdrag att utreda hur direktiven vid nybyggnation bättre kan beakta värdet av s.k. traditionell arkitektur och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att stärka skyddet av kulturhistoriska byggnader och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att öka byggandet av hus i trä och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Behovet av att bygga bostäder är en aktuell fråga. Inte minst när Sverige växer och behovet av att bygga bostäder för närvarande är stort.

Tyvärr verkar det kortsiktiga perspektivet på att möta behovet av bostäder vara långsiktigt problematiskt då den typ av byggnation som uppstår med brist på planering ofta varit av sådan karaktär att den snabbt förlorar sitt långsiktiga värde.

Under åren 1965–1975 genomfördes det så kallade miljonprogrammet, där syftet var att bygga bort bostadsbristen. Det gjorde man också, men vilket blev arvet?

Idag refererar vi till miljonprogrammets byggnader som trista, grå betongkartonger utan skönhet, utan bestående arkitektsmässigt värde och som lågstatusområden. Vi vill givetvis inte göra samma misstag idag då vi nu återigen ser ett stort behov av att bygga bostäder.

Vad som är vackert eller fult är givetvis en fråga om smak och kan bero på betraktaren.

Det bör erkännas att den modernistiska arkitekturen har både sin plats och sin roll, men traditionell arkitektur har generellt sett hög status på marknaden liksom bland yrkeskunniga byggare och skänker byggnader och även dess omgivning ett större långsiktigt värde. Vi bör därför i högre grad arbeta för att stödja hantverkskunskap och traditionell arkitektur. 

Boverket bör därför få i uppdrag att utreda hur direktiven vid nybyggnation bättre kan beakta värdet av så kallad traditionell arkitektur. För att stärka skyddet av kulturhistoriska byggnader behöver även skyddet i plan- och bygglagen stärkas, detta utan att mindre tekniska ändringar som har till syfte att bevara byggnader hindras.

Sverige har en lång tradition av att bygga hus i trä, i synnerhet en- och tvåvåningshus eftersom det år 1874 i Sverige instiftades en byggnadsstadga som inte tillät att byggnader i trä fick uppföras med mer än två våningar. Lagen ändrades år 1995, då kraven på obrännbara byggmaterial ersattes med funktionskrav på byggnader, vilket tillät att träbyggnader kunde uppföras i mer än två våningar. Trä har stora tekniska, energi- och miljömässiga fördelar, vilket har lett till att allt fler höghus, sporthallar och vägbroar idag byggs med trästomme. Men trots detta står träbyggandet av flervåningshus endast för en marknadsandel på 10 procent trots att vi som skogsnation har god tillgång till både virke av god kvalitet, kunskap och teknisk kompetens för att bygga betydligt mer i trä.

Ingen annan byggteknik har utvecklats så snabbt som det moderna träbyggandet och metoden är kostnadseffektiv och säker. Med ett ökat byggande i trä kan både byggindustrier och byggföretag som finns på landsbygden växa. Något som leder till ökad sysselsättning, nya företag och exportmöjligheter.

 

 

Anders Forsberg (SD)