Motion till riksdagen
2016/17:2837
av Runar Filper (SD)

Kommunismens brott mot mänskligheten


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda hur information om kommunismens brott mot mänskligheten skulle kunna ges i skolan och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda hur en statlig upplysningskampanj om kommunismens brott mot mänskligheten skulle kunna se ut och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Kommunismen och nationalsocialismen är de två ideologier vilka orsakat mest lidande i världshistorien. Om nazismen har det informerats i skolorna ända sedan andra världskrigets slut och allt sedan dess har det kampanjats och författats informationsskrifter och böcker om detta genom statliga initiativ.

Men om kommunismens likartade brott och folkmord har ingen liknande information och upplysning delgetts eleverna i skolorna. Inte heller har vi sett några statliga kampanjer och informationsskrifter kring detta, vilket är lika beklagligt som förvånande.

Det finns idag en mängd litteratur vilken beskriver de oerhörda grymheter som begåtts i kommunismens namn. Flera av dessa böcker är skrivna av före detta kommunister, människor vilka idag tar avstånd från sina tidigare politiska åsikter och som idag strävar efter att upplysa omvärlden om kommunismens brott mot mänskligheten. Även i Sverige har litteratur som tar upp kommunismens brott mot mänskligheten producerats. Till exempel, i boken ”Aldrig mer!” av DN-journalisten tillika författaren Staffan Skott, lyfts kommunismens folkmord och grymheter fram på ett mycket pedagogiskt sätt, samtidigt som Skott likställer kommunism med nationalsocialism.

Enligt Skott har långt mer än 100 000 000 människor fallit offer för kommunismens grymheter, bland annat i Kambodja, Kina, Nordkorea och Sovjetunionen, vilket innebär att kommunismen är den politiska ideologi vilken ansvarar för världshistoriens mest omfattande folkmord och brott mot mänskligheten. De två nationer som dödat flest i situationer som inte är krigsrelaterade är Sovjet (drygt 60 milj.) och Kommunistkina (knappt 40 milj.).

 

 

Runar Filper (SD)