Motion till riksdagen
2016/17:2833
av Annika Eclund (KD)

Erbjud alla män PSA-test


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av att erbjuda alla män PSA-test på liknande sätt som alla kvinnor i åldern 4550 år erbjuds mammografi, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Prostatacancer är i dag den vanligaste cancerformen hos män och utgör cirka 30 procent av cancerfallen hos män. Enligt Cancerfonden mottog ungefär 9 700 män ett prostatacancerbesked år 2013 och av dessa var 70 procent 65 år eller äldre. Tillsammans med bröstcancer är prostatacancer den vanligaste cancerformen i Sverige.

För att upptäcka tidiga former av bröstcancer erbjuds idag alla kvinnor i åldern 45–50 år regelbundna kontroller. En tidig upptäckt av cancer kan förhindra att cancer utvecklas och sprider sig. Till skillnad från bröstcancer görs inga regelbundna kontroller för upptäckt av prostatacancer hos män utan kontroll görs först vid misstanke om cancer.

Åsikterna om värdet av PSA-tester går isär men idag kan det vara svårt för de män som så önskar att få tillgång till ett test. Män bör få information om vilka tänkbara fördelar och nackdelar PSA-testning skulle kunna ha, för att de själva ska kunna väga för och emot. De män som därefter önskar det, ska erbjudas PSA-testning. Syftet med att testa sig skall inte vara att med automatik starta en behandling av ett förhöjt PSA-värde utan att kontrollera ett förhöjt värde över tid.

 

Annika Eclund (KD)