Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ge Socialstyrelsen i uppdrag att utreda hur integrativ vård kan användas och implementeras i svensk sjukvård och tillkännager detta för regeringen.
Vård och behandlingar som sträcker sig bortom den klassiska skolmedicinen, så kallad traditionell, alternativ eller integrativ medicin, är idag en del av den svenska vården. 2005 inrättades Sveriges första akademiska forskningsinstitution med inriktning mot alternativa behandlingsformer. Vid denna såväl som andra motsvarande forskningsinstitutioner används strikt vetenskapliga metoder för att utvärdera mekanismer, effekter och effektiviteten av behandlingarna. Den integrativa vården förutsätter att hälsa och välbefinnande omfattar hela individen, inklusive biologiska, psykologiska, sociala och existentiella aspekter.
Sverige har, tillsammans med 56 medlemsländer, skrivit under Världshälsorganisationens strategi ”WHO traditional medicine strategy: 2014–2023”.
Där finns en stark rekommendation om att integrera traditionell medicin och komplementär medicin i sjukvården. Dels för goda resultat till låg kostnad, dels för den mycket mindre eller obefintliga miljöpåverkan som annars mediciner har på våra vatten, natur och människor. Traditionell kinesisk medicin är en urgammal läkekonst med tusenårig dokumenterad beprövad erfarenhet där inte minst klassisk akupunktur är en bärande del och det inom integrativ medicin som i hög utsträckning förekommer inom svensk vård idag.
1984 godkände Socialstyrelsen att akupunktur fick användas i sjukvården mot kronisk smärta av legitimerad läkare, tandläkare, barnmorska, sjuksköterska och sjukgymnast som genomgått erforderlig utbildning. 1989 kom Socialstyrelsen med de första reglerna (SOSFS 1989:2) med minimikrav för hur utbildning inom akupunkturområdet skulle se ut. Där betonades vikten av god smärtfysiologisk förståelse såväl som en förståelse för våra västerländska förklaringsgrunder till akupunkturens verkningar.
Sedan dess har fler områden tillkommit där akupunktur har belagd effekt och från 1993 omfattas akupunktur av samma premisser som alla andra metoder inom sjukvården, det vill säga att akupunktur får användas vid tillstånd för vilka vi har vetenskap och beprövad erfarenhet som visar positiva effekter. För akupunktur gäller nu således inga specialregler utan alla regler inom hälso- och sjukvårdens område gäller även här.
Sammanslutningen Svenska Akupunkturförbundet utför kvalitetskontroller av både utbildningar och medlemmar för att säkerställa patientsäkerheten, kvalitén i utbildningarna och behandlingarna och att lagar och förordningar följs. Svenska Akupunkturförbundet har också, via den europeiska sammanslutningen ETCMA, ett starkt internationellt samarbete med akupunkturförbund både i Europa och övriga världen.
För närvarande är det möjligt för vem som helst att kalla sig för akupunktör och bedriva akupunkturverksamhet, oavsett om denne har genomgått någon utbildning alls, snabbutbildats under några dagar eller några veckor. Detta oavsett om det är en person skolad inom någon vårdutbildning som kompletterat med kunskaper i akupunktur eller en person utan annan vårdutbildning.
Integrativ medicin är en viktig del av en vård som ser till hela människan. Den bör på samma villkor som skolmedicinen utvärderas och granskas vetenskapligt. Det är också viktigt ur ett patientsäkerhetsperspektiv att den som utför vården har adekvata kunskaper i de behandlingsmetoder som används oavsett om de är en del av skolmedicinen eller det som kallas traditionell medicin.
Det är därför viktigt att Socialstyrelsen löpande följer utvecklingen för hur integrativ medicin integreras i vården och att samma höga patientsäkerhetskrav ställs som på skolmedicinen. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Annika Eclund (KD) |
|