Motion till riksdagen
2016/17:2826
av Carin Jämtin m.fl. (S)

Utfasning av petroleumbaserade produkter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om utfasning av petroleumbaserade produkter och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Utfasningen av fossila bränslen kommer inte att ske automatiskt. En effektiv, global klimatpolitik måste innebära att efterfrågan på fossila bränslen sjunker. När efterfrågan sjunker, faller sannolikt även priserna på fossil energi. Bland annat av detta skäl är det uppenbart att marknaden inte ensam kan leverera målet om ett fossilbränslefritt Stockholm. Det krävs politiska åtgärder som säkrar att fossilbränsle försvinner från marknaden.

Ett fossilbränslefritt Sverige är inget vi uppnår från den ena dagen till den andra. Av många skäl kan det tvärtom vara lämpligt med en utdragen process. Detta gäller inte minst på transportområdet. Transporter svarar för huvuddelen av fossilbränsleanvändningen. För att klara omställningen av transportsystemet till 2030 på ett så smidigt och billigt sätt som möjligt krävs att alla aktörer – drivmedelsproducenter, fordonstillverkare, näringsliv, medborgare – så tidigt som möjligt får tydliga signaler om vart politiken ytterst syftar.

Den tydligaste signal politiken kan sända är att så snart som möjligt besluta att 2040 införa ett förbud mot försäljning av petroleumbaserad bensin och diesel i staden.

Flera olika sätt att införa ett förbud diskuteras:

 

 

Carin Jämtin (S)

 

Anders Österberg (S)

Arhe Hamednaca (S)

Börje Vestlund (S)

Emanuel Öz (S)

Lawen Redar (S)

Teres Lindberg (S)