Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige, där både Idrotts-Sverige, civilsamhället och myndigheterna inkluderas, bör satsa på en strategi för ökad vattenvana och simkunskap med målet att nå en ökad vattensäkerhet, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
För några år sedan kom en undersökning från Trygg Hansa som visade att 25 procent av alla barn i Stockholmsregionen inte kan simma. Siffror från idrottsförvaltningen i Stockholm visar att 39 procent av eleverna i Västertorp och Tensta kan simma efter avslutad simundervisning och 86 procent på Östermalm. Det är långt ifrån tillräckligt. Drunkning är den vanligaste dödsorsaken bland barn, efter trafikolyckor. Alla barn måste få lära sig att simma.
Att simkunnigheten bland Stockholms barn skiljer sig så mycket åt utifrån var de bor, beror på om föräldrarna kan simma och om de kunde åka på badsemester eller växte upp nära vatten. Det beror också på föräldrarnas inkomster.
Simundervisningen i skolan ska vara ett sätt att se till att alla barn lär sig simma oavsett föräldrarnas plånbok, men i dag lär sig inte alla barn simma ändå. Det är väldigt olika hur mycket skolorna är beredda att satsa på simundervisning. Till skolornas simundervisning kan även civilsamhället och Idrotts-Sverige bidra mycket till ökad simkunskap och vattenvana.
I Göteborg har flera förskolor erbjudit barnen undervisning i vattenvana och simskola, något föräldrar och pedagoger varit mycket nöjda med. Det finns all anledning att se över hur de initiativen kan lyftas till en nationell nivå med lämpliga stimulanser.
Därför bör Sverige satsa på en strategi för ökad vattenvana och simkunskap där både Idrotts-Sverige, Civilsamhälles-Sverige och myndigheterna inkluderas med målet att Sverige ska nå ökad vattensäkerhet.
Anders Österberg (S) |
|
Helén Pettersson i Umeå (S) |
Börje Vestlund (S) |