Motion till riksdagen
2016/17:2817
av Hans Unander och Patrik Engström (båda S)

Ökade resurser till vägnätet i Dalarna


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i infrastrukturplaneringen studera förutsättningarna för att investera i landsbygdens vägnät för att säkerställa en hög vägstandard och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Trafikverket har regeringens uppdrag, utifrån budgetpropositionen 2016 och i regeringens direktiv för åtgärdsplaneringen 2014–2025, att fortsätta arbetet med att systematiskt anpassa hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Regeringen anför dock att det även är angeläget att försöka motverka de negativa effekterna som kan uppkomma i form av försämrad tillgänglighet och ökade restider. Därför är det för närvarande inte aktuellt att genomföra ytterligare långtgående reformer av hastighetssystemet. Arbetet bör ske inom ramen för det befintliga hastighetssystemet med hänsyn till trafiksäkerhet, miljö och tillgänglighet.

Trafikverkets förslag för den nuvarande planperioden 2014–2025 är att myndigheten vill skapa det säkra mötet utmed landsvägar. Ur trafiksäkerhetssynpunkt finns två. Det bästa sättet att förhindra kollisioner är genom mittseparering. Om så görs kan hastigheten normalt sättas till 100 km/tim och restiderna sänkas. Om detta inte kan göras av olika skäl så kan det säkra mötet skapas mellan två personbilar genom att hastigheten sänks till max 80 km/tim, vilken är den maximala hastighetsnivå där två personbilar av högsta säkerhetsstandard inom en snar framtid ska kunna klara en kollision utan allt för allvarliga konsekvenser.

Förslaget berör vägar med prognostiserad årsdygnstrafik över 2 000 fordon per dygn år 2025, vilket innebär att cirka 50 procent av vägnätet i Dalarna med 90 km/tim berörs av förslaget.

I Dalarnas län har infrastrukturen på järnväg en stor betydelse för länets fortsatta möjlighet att utvecklas. Det gäller såväl den omfattande godstrafiken som persontrafiken. Bra infrastruktur är en förutsättning för våra företags fortsatta investeringar och även nyetableringar och således för regionens fortsatta utveckling. Dalarnas län har med sina industrier och företag ett stort behov av att godstrafiken fungerar tillfredsställande. Men för att allt ska kunna fungera krävs också en bra och utvecklad persontrafik som är smidig och snabb. Det handlar om att underlätta för att kunna pendla till arbete och studier inte bara i det egna länet utan också till andra regioncentrum.

För att inte riskera att planerade hastighetssänkande åtgärder leder till en ökad avfolkning av landsbygden bör regeringen, inom ram för den angivna planperioden, se över möjligheten att tillföra medel för mittseparering i respektive länsplan.

 

 

Hans Unander (S)

Patrik Engström (S)