Motion till riksdagen
2016/17:2810
av Börje Vestlund m.fl. (S)

Stödet till rasistiska och fascistiska organisationer


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om rasistiska och fascistiska organisationer och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Frihet, jämlikhet och solidaritet är socialdemokratins värdeord och bildar tillsammans kärnan i arbetarepartiets ideologi. Ideologin är uråldrig men har klarat tidens alla prövningar och varje generation måste stå upp för ledorden emot mörkrets krafter som vill ett annat samhälle. I den tid vi lever i ser vi en annan växande uråldrig ideologi som frontalt ställer sig emot friheten, jämlikheten och solidariteten. Vår tid präglas av den antirasistiska kampen emot fascismen, rasismen och nazismen.

Historiens vidrigaste ideologier är på väg tillbaka och allt måste göras för att bekämpa dem. Denna kamp är inte en ny sådan utan har funnits sedan länge och vi unga socialdemokrater kämpar aktivt idag genom retorik, resonemang, skrift och utbildning. I denna antirasistiska kamp är det en skam att svenska staten till viss del sponsrar fascismens, rasismens och nazismens sjukdomliga spridning. En demokratisk stat borde ha i alla dess regelverk att alltid stå upp för alla människors lika värde för annars upphör den vara demokratisk och fri.

Idag ser vi hur nyfascismens rörelse stöds ekonomiskt av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor för att kunna peka finger mot samhällets minoriteter och vända människors ilska emot dem. För varje krona som skänks till dessa organisationer blir friheten mindre, jämlikheten blir segregation, solidariteten blir hat och misstro.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor borde aldrig underminera den antirasistiska kampen utan de borde gå hand i hand för alla människors lika värde. Det är därför bara logiskt att denna myndighet har som bestämt att aldrig stödja organisationer som uttryckligen och praktiskt verkar rasistiskt, fascistiskt eller nazistiskt.

 

 

Börje Vestlund (S)

 

Anders Österberg (S)

Arhe Hamednaca (S)

Carin Jämtin (S)

Lawen Redar (S)

Teres Lindberg (S)