Motion till riksdagen
2016/17:2788
av Börje Vestlund m.fl. (S)

Fortkörningsböter vid vägarbeten


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att höja fortkörningsböterna vid vägarbeten och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga ökade fartkontroller vid vägarbeten och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

De som har sina arbetsplatser ute på vägarna har en farlig vardag, allt för ofta skadas eller dödas de av trafikanter som inte håller hastighetsbegränsningarna. Fackförbundet Seko får rapporter om dagliga incidenter och olyckor där vägarbetare mer eller mindre riskerar sina liv.

Det har gjorts en del framsteg de senaste 10 åren med säkerheten, och den har förbättrats med tydligare skyltningar, fartdämpande åtgärder och fysiska hinder. Men ändå så upplevs vardagen osäker för dessa yrkesgrupper, i en undersökning som Seko gjorde 2011 framkom att 72 procent av vägarbetarna kände sig osäkra och rädda på sin arbetsplats, en ökning från tidigare års undersökningar.

Samhället måste därför ta ett större ansvar och tydligt visa att det är helt oacceptabelt att inte följa de hastighetsbegränsningar som är satta vid vägarbeten. Samtidigt finns det redan en bred majoritet för detta i riksdagen. Vid en undersökning bland riksdagsledamöter från förra mandatperioden framkom att 62 procent av ledamöterna kunde tänka sig att rösta för dubbla böter vid vägarbeten och så mycket som 83 procent av dem kunde tänka sig utökade fartkontroller vid vägarbeten.

 

 

Börje Vestlund (S)

 

Anders Österberg (S)

Carin Jämtin (S)

Emanuel Öz (S)

Teres Lindberg (S)