Motion till riksdagen
2016/17:2785
av Anna Wallén (S)

Ökad användning av elektronisk övervakning vid kontaktförbud


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att se över möjligheten till ökad användning av elektronisk övervakning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige är ett av världens mest jämställda länder men fortfarande har vi en lång väg att vandra innan män och kvinnor har samma möjligheter och rättigheter. Det yttersta uttrycket för ojämställdhet är mäns våld mot kvinnor. Vi kan nästan dagligen läsa om kvinnor som utsatts för hot och våld av en man som de har älskat.

Kvinnor som fått sin rörelsefrihet inskränkt därför att deras före detta partners inte lämnar dem i fred. Män som gång på gång ringer, sms:ar, mejlar eller helt plötsligt står på gatan mitt emot dem. Kvinnorna måste hela tiden se sig en extra gång över axeln. Det är oacceptabelt att kvinnor varje dag utsätts för en partners våld och att hemmet för många kvinnor är den farligaste miljön att vistas i.

De senaste tio åren har antalet anmälningar av misshandelsbrott mot kvinnor ökat. Ökningen beror dels på kvinnors benägenhet att anmäla har ökat men det finns även mycket som tyder på att det faktiska våldet mot kvinnor ökar, mörkertalet beräknas vara mycket stort. Brå uppskattar att endast 20 procent av alla brott leder till polisanmälan. Varje år dödas dessutom 17–20 kvinnor av en närstående man. Att våldet ofta utövas inom hemmets fyra väggar är en av förklaringarna till det stora mörkertalet.

Våld mot kvinnor är ett stort problem som kräver en helhetssyn vad gäller kunskap och insatser. Ofta fokuserar forskning och annat arbete mot mäns våld mot kvinnor på kvinnorna och inte på männen. Man kallar till och med övergreppen ”kvinnovåld”, trots att det handlar om mäns våld mot kvinnor.

1 oktober 2011 trädde den nya lagen om kontaktförbud i kraft. I lagen har elektronisk övervakning införts som ett verktyg för att kontrollera efterlevandet av kontaktförbud. Det innebär att i särskilda fall där man bedömer att ett vanligt kontaktförbud inte är tillräckligt så kan den som utsätter och hotar någon få en fotboja. Då kan man snabbt se om personen överträder kontaktförbudet. Elektronisk övervakning skulle kunna leda till större trygghet för dem som är hotade och förföljda.

Riksdagen tillkännager för regeringen om vad som anförs i motionen om att se över möjligheten till ökad användning av elektronisk övervakning.

 

 

Anna Wallén (S)