Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om mensskydd och tillkännager detta för regeringen.
Mens är något som hälften av alla människor har. Under sin livstid har en kvinna mens i ungefär sju till åtta år, och varje dag har runt 800 miljoner kvinnor på jorden mens.
Men trots att mens är en naturlig del av vardagen är det omgärdat av tabun, skam och stigma, och ofta är ämnet kontroversiellt att ens nämna. Att mens är tabubelagt påverkar kvinnors hälsa och möjlighet att gå i skolan, arbeta och leva jämställda liv. Mensvärk kan ställa till stora problem såsom hugg i magen, molande värk, gaser, ryggsmärtor mm. Ofta hjälper det med motion eller massage men det är väldigt individuellt.
Utöver mensvärk lider många flickor och kvinnor av oro för att det ska synas. Mensblod på kläder och oron för att blöda igenom innebär onödigt lidande. Tabun och myter om mens begränsar kvinnors liv och rörlighet, och därför är det viktigt att myter bekämpas, kunskapen ökar och tabut bryts.
Skola, idrottsliv, ungdomsmottagningar och civilsamhället i övrigt har alla ett ansvar för att bryta tabun och stödja flickor och kvinnor som har besvär under mensen.
Avgörande för att kvinnor och flickor ska kunna hålla en bra hygien vid mens är att de har tillgång till rent vatten, tvål och toaletter, mensskydd samt kunskap om vad mens är och hur de kan uppehålla en bra hygien. Dessutom behövs möjlighet att göra sig av med använda mensskydd på ett säkert och privat sätt.
Det finns olika sorters mensskydd med olika upptagningsförmågor t.ex. bindor och tamponger. Ett annat alternativ kan vara att prova att använda menskopp. Menskoppen suger fast mot slidväggarna, vilket minskar risken för läckage om den sitter rätt. Det skulle vara till stor fördel om mensskydden fanns för gratis utdelning på ungdomsmottagningar, hos skolsköterskan eller hos idrottsklubben. Det skulle innebära en större jämlikhet och ge en tydlig signal från samhället att flickor och kvinnor ska ha samma ekonomiska förutsättningar som killar och män.
Monica Green (S) |
|
Carina Ohlsson (S) |
Hillevi Larsson (S) |
Emilia Töyrä (S) |
|