Motion till riksdagen
2016/17:2761
av Monica Green (S)

Globala utvecklingsmål


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om hur Sverige ska nå de nya utvecklingsmålen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den 25 september 2015 antog världens stats- och regeringschefer en ny global utvecklingsagenda på FN-toppmötet i New York – Agenda 2030. Agenda 2030 innehåller 17 globala mål för hållbar utveckling (Sustainable Development Goals, SDG) för alla jordens människor och för vår planet. Dessa ersätter de åtta millenniemålen från år 2000.

Detta är en fantastisk möjlighet som Sverige måste ta tillvara och verka för inom alla samhällets funktioner.

Medan millenniemålen fokuserade på fattigdomsbekämpning i världens fattigaste länder går de nya globala målen för hållbar utveckling längre än så. Målen är universella – de gäller både höginkomst- och låginkomstländer. Medan fattigare länder ställs inför stora utmaningar att utrota fattigdom och hunger, kommer det att krävas ansträngningar av de rika länderna för att nå en hållbar konsumtion och att begränsa klimatförändringarna.

Mål 5 Jämställdhet

Det är glädjande att jämställdheten mellan män och kvinnor finns med som ett eget mål, men ska även implementeras/mainstreamas i de andra målen. Nu när Agenda 2030 är antagen är var regerings ansvar att se till att målen nås i Sverige och att utvecklingen sker i samarbete och samförstånd med frivilligorganisationer, näringsliv, forskare och myndigheter.

Den svenska modellen med en skattefinansierad välfärd och starka arbetsmarknadsparter bådar gott för att Sverige ska klara arbetet väl, men det görs inte av sig själv.

För att Sverige på bästa möjliga sätt ska följa de nya målen behöver alla delar i samhället involveras. Skolan, föreningsliv, företag, fackföreningar, minoritetsgrupper, invandrarorganisationer, kulturen med flera behöver engageras för att växeldra varandra framåt. Dessutom behövs det genomföras kontrollstationer längs vägen fram till 2030.

 

 

Monica Green (S)