Motion till riksdagen
2016/17:2739
av Roza Güclü Hedin m.fl. (S)

Statlig fiber


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om tillgång till bredband och telefoni i hela landet och tillkännager detta för regeringen.

Bredband och it på landsbygden

Det är glädjande att vi nu har en aktiv regering i frågor som rör landsbygden och utbyggnaden av bredband och fiber. Regeringens förslag i höstbudgeten om att göra förstärkningar inom landsbygdsprogrammet genom att ge ökat stöd till bredbandsutbyggnad med 850 miljoner kronor för den resterande delen av programperioden är positivt och kommer förhoppningsvis gynna vår del av Sverige.

I Dalarna bor och verkar det människor med helt olika förutsättningar än kanske många andra i Sverige. Långa avstånd, glesbygd, bebyggelse i svårtillgänglig terräng och infrastruktur (fjäll) är vanligt. För oss är det viktigt att medborgarna och de som bor i Dalarna får rätt förutsättningar för boende, service och företagande som övriga.

Staten har via sina verk och myndigheter grävt ned fiber över hela landet, nät med god kapacitet. Dessa nät kan för kommunerna vara svårt att komma åt för utbyggnaden av bredband till hushåll. Ofta handlar det om att det är för få hushåll för att det ska vara lönsamt osv. Marknaden kan inte lösa allt själva, principen ”utbud efter efterfrågan” kan inte tillämpas rättvist då befolkningsunderlaget ser annorlunda ut och som ovan nämnt så är inte de boende koncentrerade på en och samma plats över hela länet.

Man måste se över hur vi kan tydliggöra kommunernas uppdrag att man själv äger infrastrukturen inom kommunen, att man genom stamnätet till alla byar är sammankopplade fibermässigt. Sedan är det upp till varje kommun om man går egen väg med drift eller om man väljer att hyra ut rätten till en eller flera operatörer att leverera tjänsterna till medborgarna. För det är just grävningen till få kunder som kommer vara en väldigt kostnadsdrivande del, vilket drabbar ”slutkunden” om man inte har ett tänk som liknar väg och järnväg där man löser detta skattefinansierat. Här bör man också se hur man kan koppla samman regioner för framtida etableringar och annat som kan dra nytta av en snabb och fungerade fiber.

Det borde finnas möjlighet att via regleringsbrev ålägga verk och myndigheter att upplåta sina nät där det finns kapacitet på dem ute i glesbygden för att så många som möjligt ska få tillgång till fiber. Det är en viktig fråga för landsbygdens utveckling och en viktig fråga för att hela Sverige ska leva.

 

 

Roza Güclü Hedin (S)

 

Hans Unander (S)

Maria Strömkvist (S)

Patrik Engström (S)