Motion till riksdagen
2016/17:2737
av Hans Hoff (S)

Skuldsatta personer som är ägare av många bilar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om skuldsatta personer som är ägare av många bilar, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

År 2014 infördes en ny lag för att komma åt problemet med att tungt skuldsatta personer sätts upp som ägare av bilar. Syftet med dessa ”målvakter” är att undvika att behöva betala avgifter och skatter som har med bilägande att göra. Den nya lagen gav kronofogden rätten att beslagta bilarna, något som kronofogden inte har resurser att göra, har det visat sig. Rapporter fram till nu visar att problemen kvarstår. Det var med andra ord ett lovvärt försök att komma åt problemet 2014 men det fungerar inte som det var tänkt.

Enligt Finansdepartementet består de fordonsrelaterade skulderna av bland annat felparkeringsavgifter, fordonsskatter, trängselskatter och infrastrukturavgifter. Vid årsskiftet hade drygt 103 000 personer och organisationer sammanlagt nästan 1,9 miljarder kronor i fordonsskulder.

Kronofogdemyndigheten gör den bedömningen att den nya lagstiftningen rörande fordonsrelaterade skulder faktiskt har haft en preventiv effekt men samtidigt är det fortfarande svårt att hitta fordonen för att kunna ta dem i beslag. Kopplingen mellan hur mycket det kostar att göra jobbet och samhällsnyttan är också ett bekymmer. Många av bilarna är gamla och inte värda så mycket. Nya åtgärder och idéer måste alltså till för att komma åt problemet.

 

 

Hans Hoff (S)