Motion till riksdagen
2016/17:2733
av Thomas Strand m.fl. (S)

Äldrefattigdom är inte värdigt ett välfärdssamhälle


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att beakta de mest utsatta grupperna i översynen av framtidens pensionssystem och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Äldrefattigdomen i Sverige ökar kraftigt, framför allt bland kvinnor. Det visar en rapport från PRO som kom i höstas.

Antalet äldre med inkomster under EU:s relativa fattigdomsgräns ökar markant. När dagens pensionssystem sjösattes på 90-talet omfattade denna grupp 75 000 pensionärer. Idag har denna grupp växt till 225 000 pensionärer (var tionde pensionär). Dessutom har ytterligare en halv miljon äldre bara den låga garantipensionen. Trots att många av dem har arbetat hela livet, 80 procent av dessa är kvinnor.

Orsakerna till den ökande äldrefattigdomen, bland framför allt kvinnor, beror på ett ojämställt arbetsliv med deltids- och visstidsanställningar, dålig arbetsmiljö och att de arbetar i låglöneyrken.  Äldrefattigdomen riskerar att bestå för lång tid fram över. Därför är frågan om framtidens pensionssystem en viktig politisk fråga. Ingen pensionär borde ha en pension under fattigdomsgränsen. Dessa synpunkter bör beaktas i det pågående samtalet om framtidens pensionssystem.

 

 

Thomas Strand (S)

 

Shadiye Heydari (S)

Laila Naraghi (S)

Hillevi Larsson (S)