Motion till riksdagen
2016/17:2728
av Erik Bengtzboe (M)

Startjobbskatteavdrag


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga ett införande av ett startjobbskatteavdrag där de första arbetsinkomsterna i livet görs skattefria för att underlätta inträdet på arbetsmarknaden, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Startjobbskatteavdrag, där de första arbetsinkomsterna görs skattefria, kan vara en möjlighet som gör det enklare att gå från utanförskap till sitt första arbete. De närmsta åren förväntas antalet flyktingar som rör sig i världen på grund av krig och förföljelse inte att minska. Oroligheter fördriver människor från sina hem, från sina familjer och de liv som de känner. Sverige har här tagit ett stort ansvar, och det ska vi fortsätta göra.

De senaste åren har dock den politiska debatten tagit en märklig vändning där flyktingar i allt större utsträckning ses som en börda och inte som en chans till en nystart och som den tillgång de faktiskt utgör. Självfallet ska detta läsas med förbehåll för den obeskrivliga tragedi som en flykt faktiskt innebär.

 

 

Erik Bengtzboe (M)