Motion till riksdagen
2016/17:2720
av Erik Bengtzboe (M)

Tröskeleffekterna i försörjningsstödet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att de tröskeleffekter som i dag finns i försörjningsstödet och andra bidrag bör ses över med fokus på att underlätta steget från utanförskap till arbete och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sjukdom, fattigdom och krig är exempel på saker som drabbar människor, som inte går att kontrollera och som kan få oerhörda konsekvenser för den enskilde. Försörjningsstödet och andra bidrag är för många viktiga livlinor när man försöker starta ett nytt liv eller när livet inte kanske blev som man tänkt sig. Tyvärr finns det fog att tro att utformningen av dagens bidrag och stöd också har en förmåga att låsa fast människor i utanförskap.

Tröskeleffekter av absurda proportioner inträffar, vilket för många gör det ekonomiskt meningslöst, till och med till en förlust ibland, att börja arbeta, när försörjningsstödets utformning inte fungerar, för sig eller i kombination med andra bidrag, såsom exempelvis bostadsbidrag och föräldrapenning. Med en familj på två vuxna är effekterna av att en får ett jobb nästintill försumbar, och i vissa fall till och med negativ.

Vi behöver se över hur de olika bidragen fungerar tillsammans med ett tydligt fokus på att underlätta ekonomiskt för människor att ta steg mot en helt egen försörjning. Det kan exempelvis göras med enklare avtrappningar av bidrag som gör att man kanske inte förlorar hela bidraget direkt då man börjar arbeta, men behöver arbetas igenom noga.

 

 

Erik Bengtzboe (M)