Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en utvärdering av implementeringen av EU:s ramdirektiv för vatten och tillkännager detta för regeringen.
EU:s ramdirektiv för vatten ”vattendirektivet” syftar till att vi ska uppnå en långsiktigt hållbar förvaltning av våra vattenresurser. Hälften av våra vatten uppfyller inte god vattenstatus enligt EU:s vattendirektiv. Det finns mycket kvar att förbättra visar vattenmyndigheternas kartläggning av alla svenska vatten.
Sverige har indelats i fem vattendistrikt med en länsstyrelse i varje distrikt som samordnande vattenmyndighet. På alla länsstyrelser ska det finnas ett beredningssekretariat som biträder vattenmyndigheterna. Ofta finns det även på varje länsstyrelse en samordnare.
En vattendelegation i respektive vattendistrikt har utsetts av regeringen. Det är vattendelegationerna som fattat beslut om miljökvalitetsnormer och åtgärdsprogram. I delegationerna finns länsstyrelser, kommuner och näringsliv representerade.
Det finns dock i dag inneboende problem med implementeringen av vattendirektivet. Bland annat är miljökvalitetsnormerna ett sådant problem. Miljökvalitetsnormerna bygger på en lång rad avvägningar och bedömningar som ibland görs utifrån bristfälliga underlag. Då blir det problem när åtgärdsprogrammet eller de åtgärder som föreslås anses vara en automatisk följd av vattendirektivet. Avvägningar mellan åtgärder och effekter på andra miljö- och samhällsmål är nödvändiga.
Det svenska vattenfördelningssystemet utgör ett hinder för ett rättvist, rimligt och effektivt uppnående av vattendirektivets målsättningar. Det finns en rad grundläggande systemfel som behöver åtgärdas. Det finns ett färdigt förslag från vattenmyndigheterna på hur det ska åtgärdas. De anser att möjligheterna till politisk styrning av ambitionsnivå och rimlighet samt kopplingen mellan kravställande och finansiering utgör några av bristerna.
Vidare bör samhället se till att det blir en rimlig bördefördelning där utgångspunkten bör vara att ingen enskild grupp eller individ får drabbas orimligt hårt.
Det finns en risk för överimplementering när det gäller bedömningar och åtgärdskrav avseende fysiska förändringar i vattendrag.
Jan-Olof Larsson (S) |
|