Motion till riksdagen
2016/17:2715
av Erik Bengtzboe och Hans Rothenberg (båda M)

Konkurrenskraftsutredningen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en långsiktig livsmedelsstrategi och förverkligande av Konkurrenskraftsutredningens förslag och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sveriges lantbruk har hårda regler, höga skatter och låg lönsamhet. Och trots att det är ett av världens mest miljövänliga lantbruk är Sverige det enda land som klassar lantbruk som miljöfarlig verksamhet. Under de senaste åren har situationen varit särskilt kännbar och uppmärksammad när det gäller mjölkböndernas position – men problemet finns i hela sektorn och är inte isolerat till bara en liten del.

För att göra en genomgripande utredning om läget och framtidsutmaningarna tillsatte den förra regeringen bestående av Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna år 2013 en utredning som kom att kallas Konkurrenskraftsutredningen. Mer noga är det tal om Attraktiv, innovativ och hållbar – strategi för en konkurrenskraftig jordbruks- och trädgårdsnäring (SOU 2015:15).

I uppdraget ingick att ta fram förslag till strategi och åtgärder för en livskraftig produktion. Det var också vad som levererades när utredningen var klar under våren 2015. Trots detta har inte några ansatser gjorts för att förverkliga de förslag som utredningen kom fram till.

För att stärka Sveriges lantbruk behövs en långsiktig livsmedelsstrategi för ökad livsmedelsproduktion och i den bör en stor del av Konkurrenskraftsutredningens förslag kunna förverkligas. Detta bör ges regeringen till känna.

 

Erik Bengtzboe (M)

Hans Rothenberg (M)