Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna att strama upp lagarna kring hyresvärdens ansvar för underhåll och redogörelse av total kostnadsbild, kring otillåten andrahandsuthyrning, handel med hyreskontrakt samt bedrägeri och tillkännager detta för regeringen.
Bostadsbristen i Sverige blir allt mer omfattande. Sommaren 2016 rapporterade Länsstyrelsen i Jönköpings län att situationen på bostadsmarknaden i länet aldrig har varit så ansträngd som nu. Skillnaden mot tidigare är, enligt länsstyrelsen, att det nu råder bostadsbrist även utanför centralorterna i kommunerna.
Bostadsbristen i Sverige medför ett antal problem. Dels riskerar det att hämma ekonomin när människor inte har möjlighet att flytta för att ta de arbeten som finns tillgängliga eller studera, dels förvårar det för utsatta grupper, exempelvis ungdomar och nyanlända, att komma ut på bostadsmarknaden och starta ett eget liv.
Enligt Boverket kännetecknas en dåligt fungerande bostadsmarknad av bostadsbrist, vilket i sin tur för med sig en svart bostadsmarknad med otillåten andrahandsuthyrning, handel med hyreskontrakt och bedrägerier. Konsekvensen blir att människor tvingas betala överpriser och leva med en osäker bostadssituation. (Boverket, Dåligt fungerande bostadsmarknader, 2011) Det innebär att hyresgästernas ställning försvagas och att hyresrättens attraktivitet som boendeform försämras när oseriösa hyresvärdar vill tjäna pengar på bostadsbristen.
Ett exempel på resultatet av den dåligt fungerande bostadsmarknaden i Sverige är att oseriösa personer köper upp äldre hus där underhållet brustit. Dessa hyr de sedan ut med höga kallhyror samtidigt som hyresgästen även måste betala dyra elräkningar för att värma upp lägenheten. Detta drabbar oftast redan utsatta människor som inte har möjlighet att ordna ett boende på annat sätt. För att undvika detta bör det införas regler som innebär att hyresvärden måste redovisa vad totalkostnaden för boendet blir. Att aktivt försumma sina hyresfastigheter bör också få konsekvenser, exempelvis genom en liknande lagstiftning gällande den för skrotbilar och som ger respektive kommun rätt att agera.
Boverkets slutrapport Bostadssituationen för nyanlända (2015) pekar också på vilket problem bostadsbristen medför när det gäller integrationen. Många nyanlända lever med osäkra bostadslösningar som gör det svårare att fullt ut engagera sig i etableringsinsatserna. Liksom exemplet ovan pekar också Boverket på att det finns en risk att många nyanlända får sitt boende genom exempelvis otillåten andrahandsuthyrning. Risken bedöms särskilt stor i kommuner där det redan råder stor brist på hyreskontrakt.
Med tanke på att det grundläggande problemet till den dåligt fungerande bostadsmarknaden är bostadsbristen är det centralt att det byggs mer bostäder i Sverige. Finns det tillgängliga lägenheter i rätt prisnivå minskar incitamentet för en svart bostadsmarknad. Samtidigt konstaterar Boverket (2011) att det alltid kommer finnas personer som ser möjligheter till affärer som är mer eller mindre olagliga. Vidare bör det därför utredas om det är möjligt att strama upp lagarna kring otillåten andrahandsuthyrning, handel med hyreskontrakt samt bedrägeri för att på så vis avskräcka från att köpa och sälja bostäder svart.
Thomas Strand (S) |
Peter Persson (S) |