Motion till riksdagen
2016/17:2709
av Marianne Pettersson (S)

Vård för diagnoser rörande underfunktion i lymfsystemet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att vården av och forskningen om diagnoser som rör underfunktion i lymfsystemet bör ses över och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det kroniska svullnadstillstånd som uppstår vid en underfunktion i lymfsystemet drabbar en stor del av befolkningen i Sverige. Detta svullnadstillstånd är kroniskt och progredierande, vilket innebär att en stadig försämring sker om inte vård och undervisning om egenvård ges i tidigt stadium. Om svullnaden förvärras genom att inte åtgärdas i tid ger det fysiska och psykiska effekter, orsakar sjukskrivningar samt ger upphov till följdsjukdomar som till exempel rosfeber som oftast måste behandlas med sjukhusvård.

Underfunktion i lymfsystemet återfinns vid:

På grund av feldiagnostisering belastas olika vårdinstanser i onödan. Detta orsakar stort lidande för patienten och är kostsamt för samhället eftersom många patienter får felaktig behandling såsom gastricbypass eller felaktiga råd om kost och motion som försämrar deras tillstånd och kan generera psykosociala besvär.

Det är viktigt att de som drabbas av underfunktion i lymfsystemet får rätt vård och stöd. Men för att det ska ske krävs det även utbildning som ger större kunskap hos vårdpersonalen. Både vården och forskningen kring underfunktion i lymfsystemet är eftersatt i Sverige och många tvingas söka vård utomlands. Därför behöver man ta fram tydliga riktlinjer för både diagnos och behandling.

 

Marianne Pettersson (S)