Motion till riksdagen
2016/17:2704
av Kenneth G Forslund och Adnan Dibrani (båda S)

Skärpta regler för gode män


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga behovet av skärpningar av reglerna för gode män och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Systemet med gode män är tänkt att hjälpa och skydda människor som är i ett mycket utsatt läge. Tyvärr händer det allt för ofta att uppdraget inte sköts på ett korrekt eller tillräckligt professionellt sätt. Varje år inträffar det att gode män avsiktligt eller genom oskicklighet missbrukar det förtroende de givits.

Civilutskottet och riksdagen behandlade i betänkande 2014/15:CU6 motion 2014/15:2191, en i stora drag likalydande motion som denna. Motionen avslogs med hänvisning till att system och lagstiftning setts över under de senaste åren. Trots den översyn och de regelförändringar som skett kan det konstateras att det finns allvarliga brister i dagens system. Systemet har ytterst låga krav på redovisning, vilket skapar en stor risk för att misstag inte uppmärksammas, och för den som vill fuska finns det stora möjligheter. Det går inte att blunda för detta faktum, utan det behövs verkligen ytterligare översyn och regelskärpning.

Allt för ofta uppstår det frågor och konflikter kring hur ekonomin sköts för de personer som en god man är ansvarig för att hjälpa. I vissa fall är det så allvarligt att det handlar om ren förskingring. I många fall har personer runt den som har fått en god man utsedd misstankar om att allt inte sköts som det ska.

Eftersom kraven på ekonomisk redovisning för en god man är ytterst låga leder det både till att oklarheten ger en grund för misstänksamhet och till att den som inte har seriösa avsikter enkelt kan förskingra pengar.

Kraven på både vilka som kan vara gode män och hur verksamheten ska skötas och redovisas måste ses över för att reglerna ska kunna skärpas. Det är därför viktigt att regeringen ser över verksamheten med gode män och hur den kan regleras tydligare, bland annat avseende vilka som kan utses och hur uppdraget ska redovisas.

 

Kenneth G Forslund (S)

Adnan Dibrani (S)