Motion till riksdagen
2016/17:2703
av Monica Green m.fl. (S)

Jämställdhetsmyndigheten


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om var den nya jämställdhetsmyndigheten ska ligga och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige är ett av världens mest jämställda länder. I den årliga genomgång som görs av World Economic Forum hamnar Sverige på fjärde plats, strax efter Island, Norge och Finland. Men mycket återstår att göra. Bland annat är löneskillnaderna mellan män och kvinnor fortfarande stora. Under ett helt arbetsliv tjänar kvinnor i genomsnitt 3,6 miljoner kronor mindre än män. Likaså är mäns våld mot kvinnor fortfarande mycket utbrett.

I dag saknas ett helhetsgrepp om insatserna för jämställdhet i Sverige. Vi har helt enkelt inte tillräcklig kunskap om vad som gjorts och vilka insatser som är meningsfulla på jämställdhetsområdet. Därför föreslår regeringen 2016 att en jämställdhetsmyndighet skapas.

Myndigheten ska skapa sig en helhetsbild av jämställdhetspolitiken och effektivisera genomförandet av politiken. Det handlar också om att möjliggöra ansvarsutkrävande när det brister. I början av 2018 slår den nya myndigheten upp portarna.

Jämställdhet är en bärande pelare i den svenska modellen. Ett jämlikt samhälle är ett stabilt samhälle.

När vi nu bygger framtidens Sverige anser vi att den nya myndigheten ska placeras i Västsverige. Det skulle också bejaka regeringens ambition att inte placera alla myndigheter i Stockholmsområdet.

Regeringen har i avsaknad av en myndighet lagt ut jämställdhetsintegreringsuppdrag i Västsverige. På så vis finns en stor kunskap för processtöd som bygger på praktisk erfarenhet och forskningsbaserad kunskap. Vi ser det som ett naturligt steg att därför förlägga den nya jämställdhetsmyndigheten till Västsverige.

Myndigheten behövs för att ge jämställdhetspolitiken samma förutsättningar som andra politikområden. Att inrätta en myndighet medför därmed en normalisering av området för att ta det bort från den projektifiering som hittills har präglat arbetet. Det skapar en grund för långsiktighet och systematik.

 

 

Monica Green (S)

 

Adnan Dibrani (S)

Jörgen Hellman (S)

Kenneth G Forslund (S)

Petter Löberg (S)