Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att tydliggöra det gällande regelverket för utannonsering av tjänster i Sverige och tillkännager detta för regeringen.
Frågan om kompetensförsörjning är viktig för Sveriges konkurrenskraft. Regeringen liksom samhället i stort bör därför verka för ett väl fungerande regelverk för personrörlighet. Ändå har det under senare tid framkommit att Migrationsverket har beslutat om utvisning av etablerade och kompetenta människor med motiveringen att man fått sin anställning via andra jobbförmedlingar än Arbetsförmedlingen, vilket enligt Migrationsverket innebär att tjänsten inte är giltig. En anledning som uppgetts var att ”den utannonserade tjänsten inte fanns synlig för europeisk arbetskraft”.
Det är Migrationsverket som fattar beslut om arbetstillstånd. Men Europeiska kommissionen har tydligt uttalat att unionslagstiftningen inte kräver att alla lediga jobb förmedlas på EU-nivå. Det är med andra ord fullt möjligt att använda alternativa rekryteringskanaler som finns tillgängliga.
Den praktiska tillämpningen av unionsföreträdet regleras inte i detalj i EU-rätten. Det betyder att det är upp till medlemsstaterna att reglera den frågan.
Det är således upp till EU:s medlemsstater att reglera frågan om unionsföreträde i nationell rätt. Det har Sverige gjort genom de nationella reglerna för arbetskraftsinvandring, som slår fast att arbetsgivare kan använda sig av olika rekryteringssätt så länge som unionsföreträdet respekteras.
De svenska reglerna för arbetskraftsinvandring infördes av alliansregeringen. Då gjordes bedömningen att unionsföreträdet kräver att personer bosatta inom EU/EES och Schweiz ska få kännedom om vakanser på den svenska arbetsmarknaden. Först därefter står det arbetsgivaren fritt att rekrytera från tredjeland. Den aktuella bestämmelsen i utlänningslagen baseras på så sätt på principen om unionsföreträde. Av förarbeten framgår att arbetsgivaren kan anmäla den lediga tjänsten till Arbetsförmedlingen för utannonsering men att det inte finns något som hindrar arbetsgivaren från att välja andra rekryteringssätt. Det avgörande är att det framgår i ärendet att unionsföreträdet har respekterats. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.
Tina Acketoft (L) |
|