Motion till riksdagen
2016/17:2694
av Patrik Engström m.fl. (S)

Stöldgods som lämnar landet och Tullverkets befogenheter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna att utöka Tullverkets befogenheter i syfte att förhindra att stöldgods förs ut ur landet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Antalet anmälda villainbrott har ökat med 44 procent på tio år enligt information från företag inom larmbranschen som presenterades på ett seminarium i Almedalen i somras. Även stölderna av bildelar har ökat dramatiskt. Huvuddelen av de båtmotorer som stjäls i Sverige försvinner utomlands. I Dalarna, men säkert även andra ställen, har stölder av fyrhjulingar förekommit.

Polismyndigheten har tidigare kartlagt och konstaterat att det finns ett antal ligor som opererar i Sverige och vidare konstaterat att stöldgodset skickas ut ur Sverige via fraktföretag eller via ligorna själva.

Tullverket får idag vid misstanke om att man funnit stöldgods varken beslagta godset eller frihetsberöva den eller de personer som transporterar godset. Med syfte att i större utsträckning minska möjligheten för ligor att föra ut stöldgods ur landet är det angeläget för regeringen att se över möjligheterna att ge Tullverket – i väntan på polis – ökade befogenheter att stoppa personer som de misstänker vill föra ut stöldgods ur landet.

 

 

Patrik Engström (S)

 

Hans Unander (S)

Maria Strömkvist (S)

Roza Güclü Hedin (S)