Motion till riksdagen
2016/17:2685
av Cecilia Magnusson (M)

Översyn av fastighetsmäklarlagen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en översyn av fastighetsmäklarlagen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

De senaste årens utveckling på bostadsmarknaden har tydliggjort att grundproblemet är att det finns en brist på bostäder på orter där människor vill bo och där det skapas arbetstillfällen. På många orter är situationen närmast akut, och det är huggsexa om de bostäder som saluförs.

Fastighetsmäklare har en viktig roll som oberoende mellanhand som ska skapa trygghet för både säljare och köpare under hela bostadsaffären, som för de allra flesta är det största och viktigaste ekonomiska åtagandet man gör under sin livstid.

Mäklarverksamheten står under statlig tillsyn och granskning, och det krävs även ett godkännande hos den statliga tillsynsmyndigheten i form av en registrering för att man ska få vara verksam som mäklare.

På grund av det stora underskottet på bostäder har det blivit allt vanligare att köpare tecknar sig för nyproducerade lägenheter i syfte att sälja dem med rejäl vinst innan det blir dags för inflyttning. Kraftiga prisuppgångar har gjort att det går att tjäna stora pengar på sådana affärer.

Bland spekulationsköparna finns även fastighetsmäklare trots att det står i strid med fastighetsmäklarlagen där det stadgas att mäklare skall vara oberoende och inte får bedriva handel med fastigheter. Lagen uppfattas inte som tillräckligt tydlig då fastighetsmäklarinspektionen och förvaltningsrätterna kommer till olika slutsatser i prövade fall.

Den nya fastighetsmäklarlagen har varit i kraft i fem år, och med tanke på det och utvecklingen på bostadsmarknaden under denna tid bör en översyn av hur lagen fungerar genomföras.

 

 

Cecilia Magnusson (M)