Motion till riksdagen
2016/17:2684
av Cecilia Magnusson (M)

Översyn av skadeståndsreglerna


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en översyn av skadeståndsreglerna och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Att den person som blivit utsatt för ett brott och lidit skada får det skadestånd som en domstol fastställt är viktigt i ett rättssamhälle. Då gärningsmannen är okänd för polisen före brottet och aldrig gör om samma misstag är det oftast möjligt för gärningsmannen att betala för den skada hen åsamkat ett brottsoffer.

Så ser det dock inte alltid ut. Allt för många gånger är gärningsmannen välkänd av polisen och dyker ständigt upp i brottsutredningar. Inte sällan finns det missbruk som är svårt att bryta och lyckas man väl ta sig ur det och få ett jobb är inte problemen över.

Det utdömda skadeståndet kan vara ett av dessa oöverstigliga problem. Idag räknas räntan på skadeståndet från dagen då brottet begicks och är den referensränta som har fastställts av Riksbanken plus åtta procentenheter. Det upplevs naturligtvis idag högt då inflationen är mycket låg.

Det finns en risk i att den som börjat komma på fötter motarbetas i sina strävanden av staten, och det kan inte vara meningen. Det nuvarande regelverket äventyrar möjligheterna att någonsin göra rätt för sig.

Beloppet för skadestånd ska värdesäkras, men det behöver göras en översyn av reglerna kring hur detta kan göras på ett bättre sätt än det rådande regelverket gör.

 

 

Cecilia Magnusson (M)