Motion till riksdagen
2016/17:268
av Dennis Dioukarev (SD)

Aktiebolags ägande av jord- och skogsbruksfastigheter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda jordförvärvslagen för att möjliggöra för aktiebolag att förvärva mark och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

En levande landsbygd kan inte endast leva på turism och rekreationsindustri. Kärnan i den svenska landsbygden och dess vitalitet är och förblir jord- och skogsbruket varvat med större mellanstora industrier och därtill småföretag kopplat till dessa eller servicenäringen på orten.

Jord- och skogsbruksfastigheter kan i Sverige inte direktägas av aktiebolag. Aktiebolag är den överlägset bästa bolagsform kopplat till juridiskt ansvar, skatteregler m.m. Översyn och utredning bör tillsättas angående jordförvärvslagstiftningen i Sverige för att möjliggöra i alla fall viss möjlighet för aktiebolag att förvärva mark. Även möjligheten till finansiering kan bli svår för små och medelstora skogs- foch jordbruk pga. att aktiebolag inte kan användas som juridisk enhet för att äga fastighet enbart i vissa fall såsom driftsbolag som säljer produkterna från jord- eller skogsbruket.

Även länsstyrelsernas prövningsrätt vid fastighetsförvärv inom jord- och skogsbruk, s.k. förvärvstillstånd och i vissa fall exklusiv förköpsrätt till befintliga fastighetsägare på orten riskerar att snedvrida marknadsprissättningen på denna typ av fastigheter. Frågorna borde grundligt utredas.

 

 

Dennis Dioukarev (SD)