Motion till riksdagen
2016/17:2664
av Pernilla Stålhammar (MP)

Integrering av Agenda 2030 i grund- och gymnasieskolans utbildning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Agenda 2030 ska integreras i undervisningen samt att utbildningsmaterial och läromedel om Agenda 2030 avsett för grundskolans samtliga nivåer ska utarbetas, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

FN:s generalförsamling antog i september 2015 en ny, 15-årig global utvecklingsagenda, Agenda 2030 för hållbar utveckling. Agenda 2030 består av 17 mål (och 169 delmål) som syftar till att utrota fattigdom och hunger, förverkliga mänskliga rättigheter för alla, uppnå jämställdhet och egenmakt för alla kvinnor och flickor, bygga fredliga, rättvisa och inkluderande samhällen, främja hälsosamma liv och välbefinnande, delat välstånd och anständiga arbetsvillkor, samt säkerställa ett varaktigt skydd för planeten och dess naturresurser. Dessa globala mål är nära sammanflätade och balanserar de tre dimensionerna av hållbar utveckling: den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga. Agenda 2030 är en unik färdplan för världens länder att slå in på en genuint hållbar bana.

Sveriges regering har deklarerat ambitionen vara ledande i genomförandet av Agenda 2030. Alla statsråd i regeringen är ansvariga för genomförandet inom sina respektive ansvarsområden. Därutöver har regeringen tillsatt en delegation som ska stödja och stimulera Sveriges genomförande av utvecklingsagendan. Delegationen ska bland annat ”ta fram en övergripande handlingsplan [] samt uppmärksamma goda exempel på området för social, ekonomisk och miljömässigt hållbar utveckling”. Ett stort antal myndigheter har även fått i uppdrag att analysera och kartlägga hur deras verksamheter bidrar till möjligheterna att uppnå de globala målen för hållbar utveckling.

För att nå framgång med arbetet att genomföra Agenda 2030 är det avgörande med ett brett deltagande och ett aktivt engagemang i samhället, på lokal, regional och nationell nivå. Det gäller kommuner och landsting, myndigheter och frivilligorganisationer, näringsliv och fackliga organisationer, och det gäller utbildningsväsendet.

Utbildare och lärare har en central roll i detta arbete för att undervisa unga om de nya globala målen. I dagsläget saknas dock undervisningsmaterial och läromedel samt en strategi för skolans arbete med lärande om Agenda 2030. Därför bör en uppsättning olika läromedel/material skyndsamt tas fram för grundskolans olika nivåer. Ett sådant material ska informera om målens innehåll och deras betydelse för en globalt hållbar utveckling samt om hur målen relaterar till förhållanden och utvecklingstendenser i Sverige. Särskilt ska situationen och behoven hos fattiga och marginaliserade människor, olika sårbara grupper samt kvinnor, flickor och barn lyftas fram. Emfasen bör ligga brett på hur mänskliga rättigheter, jämställdhet samt ett värdigt liv i välbefinnande kan förverkligas.

 

 

Pernilla Stålhammar (MP)