Motion till riksdagen
2016/17:2650
av Eva Lohman och Ann-Britt Åsebol (båda M)

Översyn av föräldrabalken


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en översyn av föräldrabalken (1949:381) och lagen (2005:429) om god man för ensamkommande barn för att trygga rättssäkerheten och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Under de senaste åren har det uppdagats flera missförhållanden gällande överförmyndarnämndsverksamheten i landets kommuner; detta gäller såväl stora som små kommuner. Media och flera länsstyrelser har visat på mycket allvarliga brister i det som gäller den enskildes rättssäkerhet.

I många kommuner sitter en ensam förtroendevald överförmyndare som tillämpar mycket svår lagstiftning som inbegriper personlig integritet och rättskapacitet.

I större kommuner kan det vara svårt att komma i kontakt med överförmyndarförvaltningen på grund av det höga tryck som förvaltningarna har på sig.

Vår värld har blivit alltmer komplex och vår lagstiftning har inte förnyats i samma takt. Det är landets svagaste såsom barn, äldre och funktionsnedsatta som kommer i kläm. Det är viktigt att dessa personers rätt blir tillgodosedd och det är statens uppgift att skydda och värna om dessa personer.

På grund av det stora antal ensamkommande barn och unga som har kommit till Sverige har överförmyndarnämndernas verksamhet blivit mer synliggjord och fler människor har blivit varse om hur rättsosäkert det kan vara.

I en demokrati och i en rättsstat behöver vi värna våra svagaste individer och ha en myndighetsstruktur som tillgodoser individernas rättsskydd. Regeringen behöver aktualisera en översyn av föräldrabalken och lagen om god man för ensamkommande barn.

Vi föreslår att regeringen tillsätter en utredning för att se på vilket sätt den enskildes rättssäkerhet tryggas vid frågor som gäller godmanskap och förvaltarskap samt se över på vilket sätt ensamkommande barns ärenden hanteras på det mest effektiva och rättssäkra sättet.

 

 

Eva Lohman (M)

Ann-Britt Åsebol (M)