Motion till riksdagen
2016/17:2628
av Annika Qarlsson (C)

Utöka RUT- och ROT-avdragen


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att höja taket för RUT-avdraget och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att RUT-avdraget ska utökas till att omfatta fler tjänster och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda utökad avdragsrätt för RUT och ROT till att gälla hushållens alla köpta tjänster och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Tack vare det RUT-avdrag som infördes 1/7 2007 av alliansregeringen har efterfrågan på hushållsnära tjänster ökat stadigt i snart tio år. Det har lett till många nya jobb, inte minst för människor som tidigare haft en svag anknytning till arbetsmarknaden, det har minskat svartjobb och efterfrågan på svartjobb och det har underlättat livet för många hushåll som står i spagat mellan ansvaret i arbetslivet och privatlivet eller för de äldre som inte längre orkar eller kan sköta städning. Dessa jobb har vuxit fram utan några sänkta löner, subventionerade anställningar eller uppfinningsrikedom vad gäller olika arbetsmarknadsåtgärder.

När något fungerar så bra hade det varit ett naturligt steg att utöka avdraget, som enligt flera bedömare beskrivs som kostnadseffektivt. Men efter valet 2014 så försämrades reglerna av regeringen, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, till det sämre. Med sänkning av avdragsrätt, ändrade regler för vilka arbeten som får utföras och berättigar till RUT-avdraget så bromsade efterfrågan in. I Migrationsöverenskommelsen drev Centerpartiet på för att öka omfattningen av tjänster som ska ingå i avdraget och vi hade gärna återställt och även utökat taket för avdrag. Vi lyckades få med ytterligare avdragsmöjligheter som trädgårds-, lättare it- och flyttjänster, som nu införts i augusti 2016.

Jag anser att möjligheten att använda avdraget för tjänster som enklare matlagning i hemmet och läxläsning ska återinföras. Utöver dessa är också tvätt av textilier utanför hemmet en tjänst som skulle vara efterfrågad i högre grad om det ingick i RUT-avdraget. Det skulle professionalisera textilhanteringen och öka livslängden på våra kläder och med effektiv tvätt istället för hushållens halva maskiner så skulle det sammanlagt bidra till minskad miljöpåverkan som en positiv följd och bidra till att skapa jobb. Det akuta läget med ökande utanförskap och många asylsökande som snart ska försöka få sitt första jobb i Sverige kräver att regeringen agerar kraftfullt för en mer inkluderande arbetsmarknad. Det krävs reformer som lägger grunden för fler nya jobb, och utökat RUT-avdrag är en sådan reform.

På lite sikt borde avdragsrätt för hushållens alla köpta tjänster införas. Jag har motionerat om det tidigare men nu kanske tiden är mogen för att ta steg vidare i den riktningen. Genom att införa en utökad avdragsrätt från RUT och ROT till att gälla hushållens alla köpta tjänster så skulle nya tjänster, som inte erbjuds idag, växa fram. När hushållen köper tjänster så är det med redan skattade medel, de är därför en priskänsligare konsumentgrupp än företagen. Det skulle gynna en hållbar ekonomi där konsumtion styrs mot tjänster, reparationer och dylikt istället för varor. Med en generell avdragsrätt skulle nya tjänster och behov kunna utvecklas friare. Jag föreslår därför att regeringen tillsätter en utredning om avdragsrätt för hushållens alla köpta tjänster.

 

 

Annika Qarlsson (C)