Motion till riksdagen
2016/17:2611
av Stefan Nilsson och Pernilla Stålhammar (båda MP)

Utvärdering av barn- och ungdomslinjen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om utvärderingsuppdrag till Inspektionen för vård och omsorg av barn- och ungdomslinjen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I början av 2013 gick radiodokumentären ”Den fastspända flickan” i P1. En ung flickas erfarenhet av såväl socialtjänstens insatser som psykiatrisk vård presenterades, bland annat via inspelat material. Dokumentären visade på en rad missförhållanden i kontakten med vården och omsorgen, och ett flertal frågeställningar aktualiserades. Bland de viktigaste: Hur har så många uppenbara felaktigheter och direkta övergrepp kunnat ske utan att någon tidigare har larmat?

Miljöpartiet de gröna har vid upprepade tillfällen skrivit motioner som syftat till att bättre tillgodose behovet bland unga som upplever missförhållanden i kontakten med psykiatrin på olika sätt och av olika skäl, både inom öppen och sluten vård. Ett av förslagen som vi har drivit har vi kallat lex Nora, efter radiodokumentären 2013 där personen i huvudfokus kallas Nora. Idén med lex Nora var att det behövs en direktmöjlighet för barn och unga att kunna anmäla missförhållanden inom psykiatrin till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Glädjande nog har IVO sen en tid tillbaka infört en telefonlinje dit barn och unga ska kunna vända sig med information, ställa frågor och själva anmäla missförhållanden. Under samtalet bedömer den som från IVO:s sida tar emot informationen hur de på bästa sätt ska kunna ta ärendet vidare, om den som ringer kan få rätt hjälp från den egna myndigheten eller om frågan behöver flyttas över till annan myndighet. Verksamheten med barn- och ungdomslinjen har stegvis breddats och innefattar numera målgruppen som lex Nora var tänkt för.

Vår förhoppning är att den nya telefonverksamheten, som också erbjuder kontakt via mail och chatt, på ett fullgott sätt ska kunna fånga in det som var vår avsikt med förslaget lex Nora. Vi anser därför att IVO bör få i uppdrag att utvärdera denna verksamhet. Frågor som är relevanta att besvara rör t.ex. om information kring möjligheten att kontakta IVO når ut till de barn och unga som berörs samt finns hos relevanta vård- och omsorgsgivare, vilken typ av problematik barn och unga som kontaktar IVO upplever och vad utfallet blir av kontakterna som tas vidare.

 

 

Stefan Nilsson (MP)

Pernilla Stålhammar (MP)