Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att skyndsamt utreda hur ett nationellt parasportutrustningsbibliotek ska organiseras och tillkännager detta för regeringen.
Vi vet att träning och idrott är viktigt för hälsan. Det gäller såväl den fysiska som den psykiska. Att träna och tävla tillsammans med andra innebär många fördelar. Idrottsrörelsen i Sverige är också ofta föreningsdriven och en del av civilsamhället, vilket ger ytterligare fördelar vad gäller exempelvis engagemang och demokratiska värderingar.
Vi inspireras av de elitatleter vi ser på tv och vid större publika evenemang. I sommar har vi inspirerats av våra OS- och Paralympics-hjältar. Kanske har vi också blivit inspirerade att prova på någon ny idrott? Inte minst för barn och unga är det viktigt att få möjlighet att pröva sig fram till vilken idrott och träning som passar bäst. Utrustning till vissa idrotter kan bli kostsam, men möjlighet finns ofta att initialt få låna eller köpa begagnat.
Har man en funktionsvariation som gör att man inte kan var med på samma villkor på fotbollsplanen eller spela ishockey, så finns parasport och Special Olympics som spännande alternativ. Problemet är dock att i många parasporter behövs specialanpassad utrustning, som exempelvis rullstolen i rullstolsbasket, kälken i kälkhockey eller ”springcykeln” i racerunning. Utrustning som kostar mycket och som behöver vara måttanpassad. Precis som skor eller skridskor.
Det är inte möjligt för föreningar att hålla lager med utrustning i olika storlekar liksom för olika kategorier idrotter. Ofta är också utövarna inom olika parasportgrenar relativt få inom en förening eller får resa långa sträckor för att kunna delta i ett lag.
Det blir självklart svårt att få möjlighet att prova sig fram till vilken parasport som passar just mig om förutsättningarna vad gäller utrustning inte är de rätta. Det är också svårt för föreningar att starta upp nya verksamheter inom parasport om man först måste hitta finansiering för utövarnas utrustning. Då ofta utan att veta om tillräckligt intresse finns eftersom tilltänkta utövare inte haft tillfälle att prova sporten mer ingående.
Parasporten är viktig för att ge barn och ungdomar med funktionsnedsättning möjlighet till idrott och till träning på lika villkor. Dessutom är parasport en viktig väg till träning även för den som förvärvat en funktionsnedsättning, oberoende av ålder. Parasporten kan vara en väg till något nytt och utvecklande i livet. Flera exempel på det kunde vi se i sommarens paralympiska spel i Rio.
För att parasporten ska kunna utvecklas än mer i Sverige och fler med funktionsvariationer ska få samma möjligheter som andra att hitta sin idrott och sin träningsmetod, så finns behovet av att kunna låna utrustning för parasport. Där föreningar kan få möjlighet att låna relevant utrustning för att kunna erbjuda nya möjligheter inom parasport. Det är i princip omöjligt för en kommun eller landsting/region att hålla ett lager med bredd vad gäller bådeparasportspecifik utrustning och storlekar och service för utrustningen.
Lösningen är istället ett nationellt centrum för parasportutrustning, ett nationellt parasportutrustningsbibliotek. En lösning som kraftigt skulle öka folkhälsan i vårt land och samtidigt öka tillgängligheten till idrott och träning för personer med funktionsnedsättning över hela landet. Det är samtidigt en lösning som skulle bädda för fler och än större framgångar i framtida Paralympics. Framgångar som i sin tur skulle inspirera än fler att vilja pröva på parasport. Vilket skulle ge fortsatt ökad folkhälsa och en fortsatt viktig uppgift för ett nationellt parasportutrustningsbibliotek.
Per Lodenius (C) |
Daniel Bäckström (C) |